Kako je teklo izricanje: Pauza, incident, doživotna

Ratku Mladiću je pred Haškim tribunalom izrečena prvostepena presuda doživotne kazne zatvora. Proglašen je krivim za 11 tačaka optužnice.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

09:50

Kako je teklo izricanje: Pauza, incident, doživotna
Foto: ICTY

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje “plavih šlemova“ i niz zločina, a nije kriv po tački jedan u kojoj se govori o genocidu u sedam opština BiH. Tokom izricanja presude Mladiću je pozlilo, a zatim je i izbačen iz sudnice nakon što je vikao da je "sve laž".

Kako je teklo izricanje presude tokom dva sata u Hagu, pročitajte u nastavku:

12:02 - Haški tribunal je ovom presudom završio rad.

12:01 - Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

12:00 - "Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije poznate čovečanstvu - a u njih spadaju i genocid i istrebljenje. Odbrana se pozivala na različite faktore, na njegove dobre namere, dobar karakter, slabo zdravlje, poodmaklo doba, mentalno stanje. Veće smatra da ti faktori imaju malu ili nikakvu težinu", rekao je Ori.

11:59 - Mladić nije kriv po tački jedan za genocid (sedam opština).

Kriv je po tački dva za genocid (Srebrenica).

Kriv je po svim ostalim tačkama optužnice.

11:58 - Završeno je iznošenje sažetka - veće sada iznosi presudu.

11:56 - Veće je utvrdilo i da je Mladić bio od ključnog značaja za ostvarenje cilja UZP u vezi sa uzimanjem talaca, odnosno zarobljavanja pripadnika UN.

11:49 - Ori: "Veće je konstatovalo da je optuženi imao nameru da uništi muslimane u Srebrenici, shodno tome veće konstatuje da je optuženi imao cilj da izvrši genocid u Srebrenici i da je bio učesnik UZP-a."

Kako je navedeno, Mladić je svojim radnjama značajno doprineo izvršenju zločina, koji "ne bi bili tako izvedeni" da nije bilo njegovog učešća.

11:47 - Evo šta je rekao Mladić pred izbacivanje: "Ja sam uzbuđen, a ovo sve što ste vi govorili je čista laž! Sram vas bilo, sve je laž što ste rekli".

Mladić je vikao i da "oni ratuju po Aziji i Africi", a na samom kraju je viknuo i "Lažete, mamicu vam j...."

11:44 - Veće, koje je ranije konstatovalo da je genocid izvršen u Srebrenici, sada utvrđuje Mladićevu odgovornost u UZP-u vezanom za Srebrenicu.

11:43 - Ori je podvukao da je Mladić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, da je širio propagandu protiv muslimana i Hrvata, kao i da je lično naredio prekid svih linija snabdevanja Sarajeva kako bi ljudi izlazili na otvoreno, pod snajpersku paljbu.

"Dakle, on je bio učesnik UZP u veiz sa Sarajevom", rekao je Ori.

11:40 - Ako ste propustili Mladićevo odmahivanje glavom na pominjanje Srebrenice:
Foto: Tanjug / AP
11:35 - Veće je posle nepunih sat vremena od pauze nastavilo sa čitanjem sažetka.

11:34 - Ori je ponovo odbacio zahtev odbrane da se izmeri pritisak Mladiću i rekao da su sa njim lekar i medicinska sestra.

"Nećemo raspravljati o tome. Sekretarijat se bavi time, veće je dobilo informacije da može da nastavi", rekao je Ori.

11:33 - Mladić je posle nekoliko minuta udaljen iz sudnice, i, kako je rekao sudija, "prebačen je u prostoriju u kojoj postoji kauč pa može da prati nastavak".

11:31 - Mladić se vratio u sudnicu, ustao je i crven u licu je viknuo da je uzbuđen i da je sve "laž". Nakon opomene nije hteo da sedne, pa je sudija Ori naložio da ga obezbeđenje udalji iz sudnice.

11:29 - Alfons Ori je rekao da ga ne zanimaju saveti sa interneta već informacije od lekara, a one govore da je gornji pritisak 170 i da će se odbiti oba zahteva odbrane.

"Nastavićemo da čitamo sažetak. Informacije lekara koje smo dobili govore da stanje nije ozbiljno kao što odbrana tvrdi"; rekao je Ori.

11:27 - Odbrana je saopštila da je Mladiću tri puta meren pritisak za vreme pauze i da je sva tri puta bio povišen odnosno da je u pitanju "kriza hipertenzije". Odbrana traži od sudije da odloži izricanje presude ili da odmah pređe na presudu, a da odustane od čitanja zaključaka i obrazloženja.

Kako kaže odbrana, Mladićeva situacjia mu ugrožava život i upućuju predsedavajućeg da "na internetu vidi granice".

11:10 - Hrvatski Večernji list se poziva na neimenovani izvor i navodi da su u prostor iza sudnice ušli Mladićeva porodica i "beogradski lekari", kao i da postoji bojazan da se izricanje presude neće nastaviti, odnosno da je u pitanju "smišljeni pokušaj odlaganja".

11:08 - N1 navodi da lekarske ekipe pružaju pomoć Ratku Mladiću kome je pozlilo. Zato pauza traje duže.

10:56 - Iako je pauza trebalo da traje samo pet minuta, odužilo se na više od 15.

10:40 - Mladić zamolio da ode u toalet, Ori je odobrio i dao pauzu od pet minuta.

10:39 - Kao što smo već naveli, za niz zločina za koje je Mladić optužen već su izricane presude, a ovo je poslednja prilika za haško tužilaštvo da dokaže da je genocid izvršen i u sedam drugih opština u BiH, van Srebrenice.

Kao i u slučaju Radovana Karadžića, iz zaključaka koje čita Ori, se može čuti da se u Foči, Ključu, Kotor Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici jesu dogodili zločini nad nesrpskim stanovništvom, ali da njihova namera nije bila istrebljenje naroda, odnosno genocid.

"Veće je utvrdilo da je postojao udruženi poduhvat da se muslimani i Hrvati trajno uklone sa teritorije, deportacijam, prisilnim iseljavanjem, zastrašivanjem...Ocenivši izjave i ponašanje politčkog rukovodstva BiH i Srba, dokazi ne idu u prilog da je genocid bio cilj udruženog zločinačkog poduhvata", rekao je Ori.

Takođe je rekao da je veće konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje.

Veće je, kako je dodao, konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da su izvršioci pokazivali malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.
10:31 - Stižu i prve fotografije sa suđenja. Mladić se prekrstio prilikom ulaska u sudnicu, a zatim je novinarima pokazao palac uz osmeh. Pogledajte fotografije

10:25 - SREBRENICA - Mladić odmahuje glavom tokom Orijevog izlaganja o Srebrenici. On je uz osmeh odmahnuo glavom kada je veće iznelo tvrdnju da je nakon odluka koje su potpisali Karadžić i Mladić postojala jasna namera bila da se Srebrenica "isprazni" i da se pretvori u srpsku teritoriju.

"Vojska RS je usvojila plan kojim je enklava trebalo da nestane, a terititorija postane srpska kroz prisilno uklanjanje muslimana. Naređeno je da se stvori situacija bez ikakve nade za preživljavanjem stanovništva u Srebrenici", naveo je predsedavajući.

Ori govori o sistematskom ubijanju muškaraca, više hiljada njih, među kojima su bili i starci i 12-godišnjaci.

Veće navodi da genocid jeste počinjen protiv muslimana u Srebrenici i oko nje.

To je suštinski samo potvrda četiri dosadašnje presude za genocid u Srebrenici koje su izrečene u Hagu - Radislavu Krstiću, Ljubiši Beari, Vujadinu Popoviću i Dragu Nikoliću.

10:24 - Veće razmatra tačku optužnice koja se tiče Srebrenice.
Foto: Tanjug / AP
10:22 - Veće podvlači da je ustanovljeno da je u Sarajevu bilo neselektivnog gađanja civila, da su građani živeli u stanju neprekidne opasnosti, kao i da su "svaki put kada bi izašli iz kuće, morali da se pitaju da li će biti na nišanu snajpera".

Kako je ustanovilo veće, širenje terora bila je primarni cilj sarajevsko-romanijskog korpusa.

10:21 - Ukupno mu se sudilo 530 dana, uz ukupno 591 svedoka od kojih se 377 pojavilo u sudnici. Od toga, odbrana je pozvala 208, a tužilaštvo 169. Izneto je 9.914 dokaza.

10:20 - Podsetimo, Mladić se prvi put pojavio pred sudom u Hagu u julu 2011. godine, kada se nije izjasnio o krivici, a u njegovo ime je veće Tribunala zavelo da se izjasnio kao da nije kriv. Suđenje je zvanično počelo godinu dana kasnije, 16. maja 2012. godine.

10:18 - Veće prolazi kroz tačke optužnice, prva je na redu ona koja se tiče šest opština, koja bi mogla da bude ključna tokom dana. Podsetimo, dosad nije presuđeno da se u njima desio genocid.

10:17 - Sudija navodi da je veće utvrdilo da su zločini počinjeni dok se na teritorij BiH vodio rat, da su ubijani brojni civili, a govorio je konkretno i o ubistvima civila u Sanskom Mostu i gušenju zarobljenika na putu ka logoru Manjača.

Ori je govorio i o prisiljavanu zarobljenika na polne radnje, silovanjima i zlostavljanju.

10:12 - Ori govori o zločinima za koje se Mladić tereti, a to su dve tačke za genocid i pet tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.
10:07 - Sudija Alfons Ori čita sažetak i zaključke iz procesa, koji ne predstavljaju deo presude.

10:05 - Mladić je u sudnici.

10:02 - Počinje izricanje presude, odbrana je zatražila da javno pročita svoj zahtev da Mladić ne prisustvuje izricanju, ali je sudija to odbio, rekavši da je taj zahtev odbijen i da se nalazi u javnoj dokumentaciji.

09:59 - Kako prenosi reporter N1, izricanje presude će trajati najmanje sat i po, ali će zbog Mladićevog stanja odbrana tražiti pauze.

09:56 - Ukoliko ste pročitali tekst "Haški paradoks - Ratko Mladić" u kome se govori o interesovanju svetske javnosti za slučaj, zanimljiva će biti i informacija da vodeći svetski informativni portali kao što su BBC i CNN na svojim naslovnim stranama među udarnim temama nemaju informaciju o tome da uskoro počinje izricanje jedne od najvažnijih presuda posle Drugog svetskog rata.
Foto: Tanjug / AP
09:53 - Hag će ovom presudom zatvoriti jednu eru, a izricanju presude će definitivno prisustvovati sam Ratko Mladić, nakon spekulacija da će zbog zdravstvenog stanja ostati u svojoj ćeliji.

Dve tačke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Pročitajte još: Haški paradoks – Ratko Mladić

Pročitajte još: Slučaj "Mladić" – od optužnice do suđenja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: