BG: "Mladiću moj, problem je tvoj što si ti srpski heroj"

Nekoliko desetina ljudi okupilo se u Beogradu na skupu podrške ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora.

Izvor: Beta

Sreda, 22.11.2017.

19:32

BG:
Foto: Screenshot

Među okupljenima bili su i poslanici pokreta Dveri Boško Obradović, Marija Janjušević i Srđan Nogo, ali i pripadnici organizacije Srbska akcija.

Učesnici skupa okupili su se na Trgu republike, a članovi Srbske akcije stali su ispred spomenika Knezu Mihailu, gde su razvili transparent "Junak, a ne zločinac" kojim su pokrivali svoja lica i nosili fotografiju generala Mladića.

Obradović je novinarima rekao da bi ga bilo sramota da nije izašao na ulicu da izrazi protivljenje, kako je rekao, antisrpskom tribunalu i pruži podršku Mladiću koji je, prema njegovim rečima, sprečio treći genocid nad Srbima u 20. veku.

On je rekao da i Mladić i prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je takođe osuđen na 40 godina zbog ratnih zločina u Haškom tribunalu, treba da budu poštovani, jer su osnivači Republike Srpske.
Obradović je rekao da on odbacuje presude Haškog tribunala kao režirane i da je njihov cilj da Srbe prikažu kao genocidan narod i da Dveri neće dozvoliti prekrajanje srpske istorije i nametanje žiga genocida.

"Generalu Mladiću se sudi da bi bila ukinuta Republika Srpska da bi bila utopljena u veštačku Bosnu i Hercegovinu, da bi se srpski narod proglasio za genocidan, a mi na to ne pristajemo", rekao je Obradović.

Okupljeni su pevali "Generale, nek je tvojoj majci hvala" i "Mladiću moj, problem je tvoj što si ti srpski heroj".

Haški tribunal ranije je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Mladić (74) je proglašen krivim za genocid nad "nekoliko hiljada" Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" Ujedinjenih nacija od 1992. do 1995. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: