Dačić: Argentina prijateljska zemlja, ne menja stav o KiM

Srbija i Argentina su dve prijateljske zemlje,a šef argentinske diplomatije Horhe Marselo Fori je jasno rekao da Argentina neće menjati svoj stav u vezi sa KiM.

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

23:35

Dačić: Argentina prijateljska zemlja, ne menja stav o KiM
Foto: Tanjug

To je izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je u Buenos Ajresu sa argentinskim kolegom Horheom Marselom Forijem potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Srbije i Argentine.

Šef srpske diplomatije je Tanjugu, posle razgovora sa Forijem i potpisivanja sporazuma, rekao da dve zemlje imaju zajednički interes da unaprede ekonomsku saradnju, te je najavio da Srbija sledeće godine može da očekuje posetu argentinskog ministra.

"Mi smo prijateljske zemlje, ali smo relativno daleko, pa je samim tim naša spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila izuzetno niska za tako veliku zemlju kao što je Argentina, a to je negde oko 18 miliona evra. U interesu je da pronađemo najbolje forme kako da se ta ekonomska saradnja razvije. To znači da razgovaramo i o investicijama i o zajedničkom nastupu na trećim tržistima i ono što je važno je da sledeće godine možemo očekivati posetu argentinskog ministra, imajući u vidu da naredne godine obeležavamo 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Argentine i naše zemlje", rekao je Dačić.

On je ocenio da je najvažnije da Argentina zadržava svoj principijalni stav u vezi sa poštovanjem međunarodnog prava, odnosno da podržava teritorijalni integritet Srbije.

"Ministar je jasno rekao da Argentina neće menjati svoj stav u vezi sa Kosovom”, rekao je Dačić.

Sa druge strane, naveo je on, Srbija čvrtso podržava argentinske stavove kada je reč o problemima Malvina, odnosno Folklandskih ostvra, i sporu koji ima sa Velikom Britanijjom.

"Mi jedni druge podržavamo u međunarodnim odnosima, podržavamo principe međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Argentine i Srbije”, rekao je Dačić.

On je kazao da je važno da kao prijateljska zemlja radimo i na razvoju odnosa u drugim oblastima zbog čega je, ocenio je, od posebnog značcaja to što je u Beogradu otvoren Park Republika Argentina, i što će kasnije danas u Buenos Ajresu biti otvoren Trg Republika Srbija.

Prema njegovim rečima, i to pokazuje koliko su naše dve zemlje bliske i prijateljske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: