Dačić ambasadoru UKR: Nastavi li, neću ga ni primiti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je ukrajinskog ambasadora u Beogradu Oleksandra Aleksandroviča da "dobro razmisli" kada daje izjave.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.11.2017.

22:19

Dačić ambasadoru UKR: Nastavi li, neću ga ni primiti
Foto: Tanjug

Dačić je ambasadoru poručio da nije na njemu da ocenjuje spoljnu politiku Srbije i da ga nikad neće primiti "ako se bude ovako ponašao".

"Ambasador Srbije u Ukrajini (Rade Bulatović) čeka 48 meseci na prijem kod ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavla Klimkina, pa se ne žali", rekao je Dačić Tanjugu u Buenos Ajresu.

Ukrajinski ambasador Oleksander Aleksandrovič, po povratku sa konsultacija u Kijevu, izjavio u utorak da 14 meseci čeka na prijem kod Dačića, da je u odnosima Srbije i Ukrajine dugo sve bilo u redu, ali da je Srbija zatim glasala "protiv Ukrajine", odnosno rezolucije o ljudskim pravima na Krimu, i poručio da njegov stav da "Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu" ostaje isti.

Šef srpske diplomatije je rekao da će se prema ukrajinskom ambasadoru ponašati recipročno.

"Kako oni prema Radetu Bulatoviću, našem ambasadoru, tako ću i ja prema njemu, a naročito zato što se on u svojim izjavama ponaša nediplomatski i van Bečke konvencije", rekao je Dačić i najavio da će o tom pitanju razgovarati sa Klimkinom za nekoliko nedelja u Beču, na sednici OEBS-a.

Dačić je ocenio da to što su neki ambasadori u Srbiji navikli da ih svakog dana neko prima, samo pokazatelj koliko je Srbija gostoljubiva zemlja.

"U svetu je velika stvar da vas primi ministar spoljnih poslova kao ambasadora. Mnogi naši ambasadori su to imali priliku da vide jednom za četiri godine, a neki, kao što je Rade Bulatović u Ukrajini, nikad. Prema tome, ukrajinski ambasador bi trebalo dobro da razmisli kada daje ovakve izjave", rekao je Dačić.

S druge strane, naglasio je on, Ukrajina je izašla van sale kada se glasalo o Kosovu u Unesku, a u Savetu bezbednosti se pridružila zahtevu da se revidira format sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

"Na svakom međunarodnom skupu oni nastupaju protiv interesa Srbije. Nije njegovo da ocenjuje spoljnu politiku zemlje. Zamislite kada bi Rade Bulatović u Ukrajini govorio o političkim odnosima i spoljnoj politici Ukrajine? Ako se bude ovako ponašao, nikad ga neću ni primiti, jer on ima redovnu komunikaciju za mojim zamenicima i pomoćnicima", rekao je Dačić.

Istovremeno, šef srpske diplomatije je upitao da li "treba da drhtimo kada neki ambasador da neku izjavu".

"Oni treba da se ponašaju u skladu sa Bečkom konvencijom ili neće više biti dobrodošli ili ih, kao što smo se prema albanskom ambasadoru ponašali, neće niko primati u određenim mesecima u našoj zemlji", poručio je Dačić nakon što je u prestonici Argentine potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između dve zemlje, zajedno sa argentinskim kolegom Horheom Marselom Forijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: