Dačić: Tribunal nije hteo pomirenje, već krivicu Srba

Haški sud nije imao za cilj da postigne pomirenje, već da dokaže da su Srbi jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.11.2017.

18:57

Dačić: Tribunal nije hteo pomirenje, već krivicu Srba
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

To je izjavio u Buenos Ajresu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući presudu kojom je taj sud osudio Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu.

“Haški sud završava svoje postojanje na isti način na koji je sve to vreme i postojao, a to je da nije imao za cilj da postigne međusobno pomirenje, već da dokaže i pokaže da su Srbi bili krivi i da su oni jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Dačić za Tanjug nakon što je sa šefom argentinske diplomatije Horheom Marselom Forijem potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Srbije i Argentine u prestonici te zemlje.

Kako je naglasio, na Srbiji je da prihvati greške koje su bile u prošlosti, “ali da ne dozvoli da budemo optuženi za nešto za šta nismo krivi, a naročito da ne dozvolimo da oni koji su ostali bez osude, to koriste kao optužbu protiv celog jednog naroda“.

On smatra da je retko ko iznenađen presudom Mladiću imajući u vidu, kako je rekao, da je suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću bilo centralno za Haški sud.

“Kreator jedne politike po kojem su Srbi krivi za sve i na kraju postojanja ovog suda svakako da je bila potrebna jedna ovakva presuda koja praktično legitimiše sve ono što su uradili u proteklim decenijama“, rekao je Dačić.

Imajući sve to u vidu, dodao je, presudu treba dobro analizirati i videti koje je sve oblasti obuhvatila, a šta nije obuhvatila.

“Ono što je bitno je da se moramo svi zajedno okrenuti budućnosti i videti da li je moguće da se mi već 20 godina zajedno sa drugim balkanskim zemljama vrtimo ukrug i jedni druge optužujemo ko je više ili manje kriv“, rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: