Zamrznuta imovina šefu vladajuće stranke u Rumuniji

Rumunska Agencija za borbu protiv korupcije zamrzla je imovinu moćnom lideru vladajuće Socijaldemokratske partije Livijuu Dragnei.

Izvor: Beta/AP

Utorak, 21.11.2017.

22:48

Zamrznuta imovina šefu vladajuće stranke u Rumuniji
Foto: Tanjug/AP Photo

On je osumnjičen za zloupotrebu fondova Evropske unije.

Dragneina imovina, vredna 27,4 miliona evra, zaplenjena je danas, kao i imovina četiri od osam osoba koje su pod istragom, saopštila je rumunska Agencija za borbu protiv korupcije.

Dragnea je osumnjičen za organizovanje kriminalne grupe i za fasifikovanje dokumenata u cilju nezakonitog dobijanja fondova EU. On navodi da je ta istraga politički motivisana i da se sprovodi u vreme kada njegova partija nastoji da reformiše pravosudni sistem Rumunije.

Kritičari navode da socijaldemokrate žele da izmene pravosudni sistem kako bi zaštitile svog šefa od krivičnog gonjenja.

Istraga protiv Dragnee odnosi se na zloupotrebu sredstava iz perioda od 2001. do 2012. godine, kada je bio na čelu saveta okruga Teleorman, u južnoj Rumuniji. Pokrenuta je pošto je Evropska služba za suzbijanje prevara (OLAF) saopštila da je 21 milion evra nelegalno isplaćen zvaničnicima za izgradnju puteva u Rumuniji.

Desetine demonstranata danas su vikale "Ostavka" kada je Dragnea stigao u Agenciju za borbu protiv korupcije, gde se zadržao oko pola sata. Kada je izlazio, bio je okružen policijom i svojim pristalicama, i nije davao komentare.

Dragnea, predsednik najveće rumunske stranke, ne može da bude premijer pošto je 2016. godine osuđen zbog nameštanja izbora.

Predsednik je donjeg doma rumunskog parlamenta, a sudi mu se i u odvojenom slučaju zloupotrebe službenog položaja.

Socijaldemokratska partija je u januaru pokušala da dekriminalizuje zloupotrebu položaja što je izazvalo najveće proteste u Rumuniji od pada socijalizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: