Tri države protiv rezolucije UN o veličanju nacizma

Samo tri države glasale su protiv rezolucije UN koja osuđuje veličanje nacizma.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

18:01

Tri države protiv rezolucije UN o veličanju nacizma
Foto: GettyImages

SAD svake godine glasa protiv ove rezolucije "zbog problema zaštite slobode govora", navelo je američko ministarstvo spoljnih poslova.

Međutim, ovo glasanje moglo bi još više da podeli američko društvo zbog atmosfere nakon neonacističkog nasilja protiv antifašista u Šarlotsvilu, u kojem je ubijena jedna osoba.

Predsednik SAD Donald Tramp postao je glavna meta kritika jer je tada izjavio da "krivce treba tražiti na obe strane".

Druge dve države koje su glasale protiv rezolucije su Ukrajina i Palau. Za rezoluciju je glasala 131 država, dok je njih 48 bilo suzdržano.

"Osuđujemo sve oblike religijske i etničke netolerancije ili mržnje kod nas i u celom svetu", izjavila je za CBS njuz zamenica američkog predstavnika u ekonomskom i socijalnom veću Stefani Amadeo.

"Međutim, zbog preuskog okvira i političke prirode rezolucije te zbog neprihvatljivih ograničenja slobode govora i izražavanja, ne možemo je podržati”, dodala je Amadeo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: