Uhapšene "lažne izbeglice", borci ID planirali napade

Nemačka policija uhapsila je tokom velike racije u više saveznih pokrajina šest osoba osumnjičenih da su kao članovi ID planirali napade na javnim mestima.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

15:37

Uhapšene
Foto: Tanjug, arhiva

Među potencijalnim mestima napada je između ostalog i Božićni vašar u Esenu.

Svi uhapšeni su Sirijci starosti između 20 i 28 godina. Tokom pretresa na osam lokacija u Kaselu, Hanoveru, Esenu i Lajpcigu zaplenjeni su mobilni telefoni, laptopovi i dokumenta.

Istražitelji su do njih došli zahvaljujući dojavi izbeglica koji su naveli da su osumnjičeni aktivno učestvovali u Siriji kao borci Islamske države.

U Nemačku su došli sa lažnim identitetom kao izbeglice, prenosi "Velt".

Oni su, kako je saopštilo javno tužilaštvo Frankfurta na Majni, osumnjičeni da su pripremali "napad sa oružjem i eksplozivom na javna mesta u Nemačkoj".

U racijama je učestvovalo skoro 500 policajaca.

Prema informacijama "Bilda" mogući cilj napada bio je Božićni vašar u Esenu koji počinje sledeće nedelje. To su, kako se navodi, otkrili istražitelji prilikom praćenja telefonskih razgovora.

Informaciju o navodnim planiranim napadima preneo je i Hesiše Rundfunk pozivajući se na krugove bliske istrazi, mada policija još uvek nije potvrdila te navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: