Putin se video sa Asadom, čestitke: "Blizu kraj terorista"

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u ponedeljak sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom u Sočiju na Crnom moru, saopšteno je iz Kremlja.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

07:45

Putin se video sa Asadom, čestitke:
Foto: Tanjug, AP

Osim toga, istaknuto je i da je Putin čestitao Asadu na “borbi protiv terorizma“, prenosi AFP.

Takođe, iz Kremlja navode i da će šef ruske države danas o sirijskoj krizi razgovarati i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"Želim da vam čestitam na rezultatima koje je Sirija postigla u borbi protiv terorizma… na činjenicu da sirijski narod prolazi kroz veoma težak period i da se bliži definitivni poraz terorista", rekao je ruski predsednik.

Prema navodima Kremlja, sastanak se dogodio u ponedeljak u Sočiju, ali detalji nisu bili objavljeni do jutros. Putin je dodao da i da je "vreme da se pređe na politički proces". Osim toga, Putin je rekao sirijskom predsedniku da je želeo sa njim da se sastane pre sastanka u Sočiju koji bi trebalo da bude održan sutra sa liderima Turske i Irana.

On je kazao da će o sastanku sa Asadom izvestiti i američkog predsednika Donalda Trampa i lidere Srednjeg istoka, medju kojima je i katarski emir Tamim bin Hamad al Tani.

"Ispred nas će biti dug put da predjemo pre nego što uspemo u potpunosti da pobedimo teroriste. Ali sve dok zajedno radimo u borbi protiv terorizma u Siriji, ova vojna operacija zaista završava (tu misiju)", istakao je Putin.

Kako Rojters prenosi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Asadova poseta trajala četiri sata.

Asad je sedeći preko puta malog stola za ispijanje kafe naspram Putina rekao da je "u ovom stadijumu, posebno nakon što smo uspeli da pobedimo teroriste, u našim interesima da napredujemo sa političkim procesom".

On je istakao da trenutna situacija na terenu omogućava da se napredak u političkom procesu očekuje.

"Mi verujemo da situacija koju sada imamo na terenu i u političkom smislu nam omogućava da očekujemo napredak u političkom razvoju. Računamo na podršku Rusije da obezbedi nemešanje spoljnih igrača u političkom procesu", rekao je Asad na sastanku.

Dvojica lidera poslednji put su se sastala 20. oktobra 2015. u Moskvi, nekoliko nedelja nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: