UNS i NUNS: Gašenje portala Vranjske slika teške situacije

Medijska udruženja izrazila su žaljenje zbog gašenje portala Vranjske i ocenila da je to slika teške situacije u medijima.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

13:33

UNS i NUNS: Gašenje portala Vranjske slika teške situacije

Kako navode, to je i posledica bahatog imperatorskog odnosa vlasti, ali i opomena medijima da se bore za slobodu reči.

"Na javnoj sceni imate gladijatore koji malteretiraju novinare, zavrću im kragne i fizički odstranjuju sa događaja, a na politčko-ekonomskoj sceni imate suptilne načine finansijskojg zavrtanja kragni", rekao je predsednik Nezavinskog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić za agenciju Beta.

Vlasnik portala Vranjske Vukašin Obradović objavio je jutros da je taj sajt ugašen, jer nije mogao da osigura minimalne uslove za dalje funkcionisanje i obezbeđivanje redovnih plata zaposlenima i honorarnim saradnicima.

Portal Vranjske počeo je sa radom, nakon što je 18. septembra ugašen lokalni nedeljnik Novine vranjske, zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti.

Gašenje Vranjskih bio je povod i za osnivanje Grupe za slobodu medija koja od tada ;u celoj Srbiji ; sprovodi akcije "Stop medijskom mraku".

"Mislio sam da će akcija za slobodu medija incirana gašenjem ovog simbola slobodnog novinarstava u Srbiji, rezultirati bržim rešenjem, ali moramo dalje. Ako već moraju da nestanu, neka Vranjske budu poslednji slobodni mediji koji je morao da se ugasi ; zbog pritska države i lokalnih moćnika", rekao je Lekić.

On je istakao da gašenje portala treba da bude opomena svima ostalima da dignu glavu i da se bore za slobodu reči u Srbiji.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da je gašenje sajta Vranjske slika stanja medija u Srbiji koji odavno nisi bili u težoj ekonomskoj situaciji.

"Posebno je teška sitaucija na lokalu, u manjim sredinama gde se teže dolazi do oglasa nego u većim gradovima i gde su mediji ostavljeni na milost i nemilost lokalnih funkcionera", rekao je Radomirović za agenciju Beta.

On je kazao da UNS godinama predlaže da se obezbedi stabilno finansiranje lokalnih medija, izdvajenjem dva odsto iz lokalnih budžeta za izveštavanje u javnom interesu.

O tom novcu bi, prema njegovim rečima, trebale da brinu nezavisne komisije koje bi činile predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.

"To je način da se obebzedi preživljavnje i razvoj lokalnih medija a samim tim jačanje demorkatije i celog društva", rekao je Radomirović za agenciju Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: