Vučić: Za saradnju sa Rusijom smo, nećemo uvoditi sankcije

Srbija je čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Rusijom, na temelju strateškog partnerstva, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Beta

Utorak, 21.11.2017.

13:47

Vučić: Za saradnju sa Rusijom smo, nećemo uvoditi sankcije
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Vučić je to izjavio u razgovoru sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić i Matvijenko su razgovarali o odnosima dveju zemalja, situaciji u regionu i predstojećoj poseti srpske delegacije Moskvi.

Vučić je zahvalio Rusiji na čvrstoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i naporima da pitanje Kosova i Metohije reši mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga.

"Srpski predsednik je rekao da je Srbija vojno neutralna, da će svoju neutralnost čuvati, da se Srbija nalazi na evropskom putu, ali da nije, niti će uvoditi sankcije Rusiji. On je izrazio zahvalnost što je Rusija nebrojeno puta podržala interese Srbije u UNESKO, Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama i forumima", dodaje se u saopštenju.

Vučić je naglasio da je Rusija jedan od strateških, ekonomskih i vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i izrazio nadu da će biti osnažena postojeća saradnja ;u energetici, poljoprivredi, telekomunikacijama i drugim oblastima.

Tema razgovora bila je i saradnja u vojno-tehničkoj oblasti, a Vučić je zahvalio ruskoj strani na dobrom aranžmanu u vidu nabavke vojne opreme, koja Srbiji omogućava dugo očekivanu modernizaciju.

Matvijenko je istakla da Rusija veoma ceni nezavisnu politiku i spremnost Srbije na saradnju sa Rusijom.

"Poverenje je uzajamno", rekla je Matvijenko.

Ona je prenela pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina i njegova očekivanja da će Srbija i Rusija nastaviti izgradnju odnosa dveju zemalja tokom posete predsednika Vučića Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: