"Ako se frakcije ne pomire, moguć je novi razoran sukob"

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je da razgovori o pomirenju između rivalskih palestinskih frakcija Fataha i Hamasa moraju uspeti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

21:21

On je upozorio da bi neuspeh "po svoj prilici doveo do još jednog razornog sukoba".

Mladenov je rekao u Savetu bezbednosti UN da bi "kritični unutarpalestinski pregovori" trebalo da počnu sutra u Kairu.

On je objasnio da je sporazum, postignut 12. oktobra kako bi se obnovila vladavina Palestinske uprave, u kojoj dominira Fatah, u pojasu Gaze, kojim je jednu deceniju vladao Hamas, započet "dug put koji može da vodi do pomirenja".

Međutim, Mladenov je rekao da te glavne palestinske frakcije moraju prvo da reše humanitarnu krizu koja je zadesila dva miliona stanovnika Gaze i vrate teritoriju pod punu i bezbednosnu kontrolu Palestinske uprave predsednika Mahmuda Abasa, vođe Fataha.

Očekuje se da će se sutrašnji pregovori usredsrediti na širenje Palestinske uprave i njene vladavine u Gazi. Islamski ekstremistički Hamas je silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom na obali Sredozemnog mora, pobedivši snage lojalne sekularnom umerenijem Fatahu.

Od tada je Palestinska uprava vladala samo autonomnim enklavama na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, koja je pod okupacijom Izraela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: