Makron: Nije u interesu Francuske odugovlačenje u Nemačkoj

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da u interesu Francuske nije odugovlačenje oko formiranja lade u Nemačkoj.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.11.2017.

11:39

Makron: Nije u interesu Francuske odugovlačenje u Nemačkoj
Tanjug-AP, arhiva

On je rekao i da je već razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u nedelju uveče, nakon što je doživela neuspeh u naporima za formiranje nove koalicione vlade.

"Nije u našem interesu da se taj proces zaustavi", rekao je Makron novinarima u Parizu, prenosi Rojters.

Nakon nekoliko nedelja pregovora o mogućoj koaliciji između konzervativaca, liberala i zelenih u Nemačkoj, Stranka slobodnih demokrata (FDP) se iznenada povukla iz pregovora, navodeći kao razlog nepomirljive razlike.

Kako je agencija prethodno izvestila, holandski ministar spoljnih poslova Halbe Zejlstra izjavio je danas da je neuspeh Angele Merkel u pregovorima za formiranje nove koalicione vlade "loša vest za Evropu", naglašavajući vodeću ulogu najsnažnijeg člana Evropske unije.

"Loša je vest za Evropu to što će biti potrebno malo više vremena za formiranje nemačke vlade. Nemačka je veoma uticajna država u EU tako da, ako oni nemaju vladu i samim tim nemaju mandat, za njih će biti veoma teško da zauzmu stavove", rekao je novi holandski ministar Zejlstra po dolasku na pregovore sa kolegama iz EU u Briselu.

Dok su neki u Nemačkoj izneli da je moguće raspisivanje novih izbora, Zejstra je istakao da je to loša ideja i našalio se da je holandskoj vladi bilo potrebno sedam meseci da bude oformljena, što znači da bi nemačke stranke opet mogle da se vrate pregovorima nakon pauze.

Kako je agencija prethodno izvestila, nemačka kancelarka izjavila je danas da će se sastati sa predsednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu.

Ona je trebalo da oformi tročlanu koalicionu vladu između njenih konzervativaca, Stranke slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih, ali su pregovori u nedelju propali zbog toga što nisu uspeli da prevaziđu međusobne razlike.

Odluka da se sastane sa predsednikom Štajnmajerom koji ima ovlašćenje da sazove nove izbore ukazuje na to da Merkel neće tražiti da oformi manjinsku vladu sa zelenima nakon što se stranka FDP neočekivano povukla iz koalicionih pregovora.

Agencija je ukazala da odluka FDP znači da će nemačka kancelarka morati ili da formira manjinsku vladi ili da organizuje nove izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: