Čile: U drugi krug izbora idu dva kandidata

Milijarder iz redova konzervativaca Sebastijan Pinjera, suočiće se sa kandidatom levog centra Alehandrom Giljerom u drugom krugu predsedničkih izbora u Čileu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

11:25

Čile: U drugi krug izbora idu dva kandidata

Sa preko 80 odsto prebrojanih glasova, bivši predsednik Pinjera osvojio je 36,67 odsto glasova, dok je drugoplasirani, senator i bivši voditelj Giljer, osvojio 22,64 odsto glasova, saopštila je izborna agencija Servel.

Kako prenosi Rojters, s obzirom na to da nijedan kandidat nije osvojio 50 odsto glasova, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu, drugi krug izbora biće održan 17. decembra.

Čileanci su u nedelju birali novog predsednika, naslednika predsednice Mišel Bašle, a prema preliminarnim rezultatima u vo]stvu je bio Pinjera koji je bio predsednik od 2010. do 2014. i koji se nalazi na čelu bloka Čile Vamos.

Preliminarni rezultati, me]utim, pokazali su da je Pinjera osvojio slabiju podršku glasača nego što se očekivalo. Na trećem mestu je, prema tim preliminarnim rezultatima, levičarka Beatris Sančes, sa 20 odsto glasova - što je bliže drugom mestu nego što su predizborne ankete nagoveštavale.

Pinjera je sebe predstavio kao kandidata koji se bori za svetliju budućnost, igrajući na kartu rasprostranjenog nezadovoljstva vladom Mišel Bašle, koje se vremenski poklopilo sa ekonomskih sunovratom u zemlji koja je glavni izvoznik bakra, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: