"Prljave igre" oko izmeštanja EU agencija zbog Bregzita

Hrvatska je odlučila da povuče kandidaturu Zagreba za sedište Evropske agencije za lekove (EMA).

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.11.2017.

12:35

Zagreb, Foto: EPA, Antonio Bat

U saopštenju hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, samo nekoliko sati uoči donošenja odluke o budućoj centrali, navodi se da je odluka doneta posle ocene postupka koji prethodi donošenju odluke o premeštaju te agencije iz Londona.

"Držimo da taj postupak ne obezbeđuje vrednovanje svih kriterijuma na isti način, te da je bio podložan sugestivnim ocenama same Evropske agencije za lekove", objavilo je hrvatsko ministarstvo.

Hrvatska, kako se dodaje, smatra da bi osnova svih budućih odluka trebalo da bude načelo jednakosti među državama članicama, što uključuje i ravnomernu distribuciju sedišta agencija i tela Evropske unije.

U glavnom gradu Hrvatske zasad se ne nalazi centrala nijedne evropske agencije. Zagreb je bio jedan od 19 kandidata za sedište EMA koje se posle Bregzita seli iz Londona, a odluka o tome treba da bude doneta danas u Briselu.

Odluku o povlačenju kandidature danas je kritikovala hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, Biljana Borzan iz Socijaldemokratske partije.

"RH se povlači iz trke za Evropsku agenciju za lekove par sati pre glasanja jer druge države članice nisu prepoznale svu veličanstvenost naše kandidature. Sramotno i žalosno", napisala je Borzanova na Tviteru.

Ona je navela da je više od godinu dana upozoravala da se treba dobro pripremiti da bi imali šanse i ocenila da je vlada s poslom krenula prekasno. "Najgore je što će nam se ovaj debakl pamtiti i za ubuduće", dodala je Borzanova.

Agencija Hina podseća da je Evropska komisija krajem septembra objavila svoju analizu kandidatura svih gradova koji su se takmičili u kojoj Zagreb nije prošao dobro, iako Komisija nije formalno vrednovala kandidate.

U tekstu se navodi i da je EMA najveća evropska agencija s gotovo 900 zaposlenih i da mora da napusti London do 2019. kada i Britanija napusti Evropsku uniju.

Prestiž i ekonomska dobit koju nosi EMA, koju nazivaju i "krunskim draguljem" EU, pokrenuli su ono što je jedan diplomata nazvao "masovnim" lobiranjem, nagovaranjem i vraćanjem usluga među evropskim prijateljima i rivalima, ocenjuje Hina.

Hrvatski portal Indeks ranije je pisao da Zagreb nije dobro prošao u anketi zaposlenih u agenciji za lekove. Glavni grad Hrvatske dobio je podršku oko 20 odsto zaposlenih, a lošije od Zagreba su prošli Bratislava, Varšava, Bukurešt i Sofija, koja je imala podršku samo šest odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: