Veliki uspeh srednjoškolaca iz BG na takmičenju u robotici

Srpski tim Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda ostvario je veliki uspeh na Svetskom takmičenju u edukacijskoj robotici (WER) u Šangaju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

16:12

Veliki uspeh srednjoškolaca iz BG na takmičenju u robotici

Oni su osvojili posebnu Nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici na osnovu nastupa koji su priredili.

Srednjoškolci Mihajlo Mihajlović, Mašan Vučinić i Nikola Starčević, uz podršku mentora Jovana Miletića, borili su se na svetskom kupu u Kini 18. i 19. novembra i znanja su odmerili sa još 8.000 najboljih mladih robotičara iz 16 zemalja sveta.

”Nije jedna od glavnih nagrada, ali nam je ova izuzetno draga. Uz želju da na pravi način popularišemo robotiku mladima širom Srbije, trudimo se da i na dostojan način reprezentujemo državu iz koje dolazimo. Bravo Nikola, Mihajlo i Mašane“, napisao je profesor Jovan Miletić na Fejsbuku.

Ovo je prvi put da Srbija ima predstavnike na ovom takmičenju, a priliku da učestvuju dobili su nakon osvojenog drugog mesta na WER otvorenom kupu Hrvatske i regiona koji je u septembru organizovao IRIM – Croatian Makers.

Svetsko takmičenje u edukacionoj robotici (WER) od 2002. godine održava se u Kini, a u poslednje 4 godine na njemu, pored Kine, učestvuje još dvadesetak zemalja iz celog sveta.
Na svetsko takmičenje dolaze najbolji timovi iz tri starosne grupacije: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, a takmiče se u pet do šest kategorija.

Pored tima iz Srbije, na ovogodišnjem WER svetskom kupu učestvovala su i tri tima iz Hrvatske i dva iz Bosne i Hercegovine, čiji učesnici su takođe osvojili neke od nagrada.

“Ovo je dokaz da na vrhunskim takmičenjima možemo pokazivati individualna znanja i veštine koristeći regonalnu saradnju, što je vrlo uspešno realizovano sa IRIM-om iz Zagreba“, rekao je Veran Matić, predsednik UO Fonda B92, koji realizuje akciju Bitka za znanje, koja za cilj ima uvođenje robotike i programiranja u osnovne i srednje škole u Srbiji.

Pokretač akcije u Hrvatskoj Institut za razvoj i inovativnost mladih donirao je naprednu Abilix opremu akciji Bitka za znanje, u okviru koje je Politehnička škola dobila ovu opremu koja se koristi za prestižno WER takmičenje.

Fond B92 i Bitka za znanje su finansijski podržali učešće i odlazak timova iz Srbije na kvalifikaciono takmičenje u Zagreb u septembru, a potom i učešće najboljeg srpskog tima na finalu u Šangaju.
Bitka za znanje otpočela je u januaru ove godine i do sada je u program uključena 401 osnovna škola u Srbiji. To podrazumeva da su te prijavljene škole dobile po pet mBot robota koji su namenjeni za učenje programiranja kod osnovaca, kao i da su nastavnici iz tih škola prošli obuke za korišćenje robota u nastavi.

Sredstva za kupovinu edukativnih robota obezbedilo je nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija, institucija i organizacija među kojima su: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, UNDP Srbija, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredna komora Srbije, IRIM, Vip mobile, kompanija BIC. Spisak svih donatora koji su podržali akciju dostupan je ovde.

Konkurs za sve osnovne škole koje žele da se uključe u program otvoren je na sajtu bitkazaznanje.rs. Fond B92 poziva sve društveno odgovorne kompanije, institucije, organizacije, pojedince da podrže ovaj humanitarno edukativni program kako bi sve osnove škole u Srbiji dobile savremene nastavne alate.

”Podrška donatora nam je potrebna ne samo za kupovinu savremene opreme za škole, već i za pripremu i organizaciju takmičenja, edukaciju nastavnika, te popularizaciju programiranja i robotke, među mladima. Pored takmičenja KODigranje na kome učestvuju osnovci iz cele Srbije, u narednoj godini planiramo i organizovanje kvalifikacija za naredni WER svetski kup, kao i mnogo drugih novih stvari“, poručio je iz Šangaja koordinator akcije Bitka za znanje Nebojša Glišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: