Vraćanje zadužbina Univerzitetu nije po zakonu, ali...

Direktor Agencije za restituciju kaže da Zakon o restituciji predviđa vraćanje imovine zadužbinama koje nisu prekidale rad i koje mogu da dokažu kontinuitet.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.11.2017.

14:39

Vraćanje zadužbina Univerzitetu nije po zakonu, ali...
Tanjug, arhiva

To nije slučaj sa, kako kaže Strahinja Sekulić, sa zadužbinama koje pripadaju Univerzitetu u Beogradu, koji bi, kako se pisalo, mogao ostati bez tih zadužbina.

Na pitanje da li će imovina koju su zadužbinari ostavili Univerzitetu u Beogradu, Matici srpskoj, SANU, biti vraćena tim ustanovama, kako kaže, može da odluči samo Vlada Srbije.

Univerzitet u Beogradu između dva svetska rata imao je 77 zadužbina. Imovina je pedesetih godina nacionalizovana, a zadužbine su uglavnom ugasile čim su ostale bez imovine.

Sekulić za Tanjug kaže da se ne mora menjati Zakon o restituciji da bi imovina bila vraćena zadužbinama koje pripadaju Univerzitetu, Matici srpskoj, SANU. Rešenje, objašnjava, može da se nađe i "u okviru raspolaganja državnom svojinom na koje Vlada Srbije ima pravo po Ustavu". "To nije veliki problem. Naš univerzitet je državni, finansira se državnim novcem, koristi državnu imovinu, tako da mislim da nemaju problem zbog toga", kaže Sekulić te dodaje da će o tome da li će imovina koja koja je pripadala zadužbinama biti vraćena Univerzitetu odlučiti Vlada Srbije.

Sekulić napominje da bi bilo dobro da se imovina zadužbina koja je pripadala institucijama od šireg društvenog značaja rešava u okviru jednog paketa. Pojašnjava da su sve zadužbine, osim zadužbine Nikole Spasića, prekinule sa radom i da nemaju kontinuitet. Dodaje da je imovina koja je pripadala zadužbinama sada državna, javna svojina, tako da ona "neće propasti, neće nestati".

"Univerzitet ne zavisi samo od te imovine, nije egzistencija Univerziteta ugrožena zbog toga. Zakon se mora poštovati, odluke Agencije su potvrdjene i od drugog stepena i od sudova. Mislim da od toga ne treba praviti problem, posebno ne treba pretiti Strazburom", rekao je Sekulić, uz opasku da državni univerzitet treba da rešava probleme u okviru sopstvene države.

Univerzitet u Beogradu zatražio je u postupku restitucije vraćanje imovine koju su im ostavili zadužbinari. Njihov zahtev je odbijen u Agenciji za restituciju, jer Zakon o restituciji predvidja vraćanje imovine samo zadužbinama koje imaju kontinuitet u radu.

Odbijeni su i od Ministarstva finansija, kao i pred Upravnim sudom. Prorektor BU Živan Lazović nedavno je novinarima rekao da su se za pomoć obratili i premijerki Ani Brnabić kako bi "ispravila velika, istorijska nepravda".

"Reč je o volji zadužbinara koji su se rukovodili plemenitim namerama i imali punu svest o tome od kakvog značaja su obrazovanje i nauka za Srbiju", naglasio je Lazović.

Od 77 zadužbina, 1995. godine je obnovljen rad 11 zadužbina i tri fonda iz koga se danas stipendiraju najbolji studenti, istraživači...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: