Ruskinja u BG: Srbi kažu – "Na nebu Bog, na zemlji Rusija"

Šefica Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko kaže da je nedopustivo Srbiju stavljati pred “veštački izbor” - ili Zapad ili Rusija

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

22:33

Ruskinja u BG: Srbi kažu –
Getty images

Ona je poručila da u svetu nema snage koja bi mogla da sruši prijateljstvo i saradnju Rusije i Srbije.

“Nedopustivo je da vas danas ponovo stave pred veštički izbor ili Zapad ili Rusija. Rusija se uvek zalagala za pravo svake suverene države na saradnju sa bilo kojim partnerima. Danas je Srbija jedna od malobrojnih zemalja na svetu koja brani baš ovakav stav”, poručila je Matvijenko u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

Istakla je da Srbija i dalje, kao i do sada, može da računa na podršku Rusije kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Matvijenko je rekla da Rusija visoko ceni stav Srbije koja, bez obzira na pritisak, čvrsto nastupa protiv, kako je rekla, nezakonitih sankcija protiv Rusije koje su usmerene na sprečavanje ekonomskog rasta Rusije i njenog rastućeg uticaja u svetu.

“Taj vaš stav je iskreno prijateljstvo. Nisu baš sve države pronašle takvu hrabrost, a vi jeste”, poručila je Matvijenko, ističući da Rusija visoko ceni političku i moralnu principijelnost Srbije.

Odnosi Rusije i Srbije su, kaže, primer istinitog prijateljstva i bratstva zasnovanog na istorijskoj bliskosti, kao i uzajamnog poštovanja, poverenja i saradnje, a koji su, ističe, tokom vekova potvrđeni.

“Zato možemo da kažemo da u svetu nema snage koja je u stanju da sruši naše prijateljstvo, bratstvo i saradnju, bez obzira koliko neko napora u to ulagao”, poručila je Matvijenko.

Istakla je i da je Rusija dosledno podržavala i podržava narod Srbije u kosovskom pitanju koji je, kaže, isprovociran umnogome spoljnom agresijom i besomučnim mešanjem u unutrašnje poslove tadašnje Jugoslavije od strane zemalja članica NATO-a.

“Želim da vas uverim da Srbija može i dalje računati na podršku Rusije i našeg naroda”, kaže Matvijenko.

Navodi da je tokom svoje vekovne istorije Srbija više puta bila objekat grubog spoljnog pritiska.

“Mi nikada nećemo zaboraviti u Rusiji te tragične događaje za vašu zemlju, agresija zapada 90-tih godina, i čiji rezultat je bio prinudno komadanje savremene evropske države i nasilne promene unutar evropskih granica”, kaže Matvijenko.

Između Rusije i Srbije su, kaže, uspostavljeni odnosi strateškog partnerstva, intenzivno se razvija politički dijalog, održavaju se redovni sastanci na visokom i najvišem niovu, a dve vlade i dva parlamenta tesno sarađuju.

“Pozitivnu dinamiku pokazuje trgovinsko-ekonomska saradnja od uzajamne koristi. Po rezultatima prošle godine, naša robna razmena je porasla na jedan i tri posto. Po rezultatima prvih šest meseci ove godine, porast je iznosio 16 odsto”, kaže Matvijenko i ističe da jača investiciona saradnja, pre svega u oblasti energetike i transporta.

Trenutno se, navodi, između Srbije i Evroazijske ekonomske komisije vode razgovori o unifikaciji trgovinskog režima u kontekstu inicijative o formiranju velikog evroazijskog prostora, koju je pokrenuo predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

“Uspešan završetak pregovora će dozvoliti, a ti pregovori idu jako intenzivno, da Srbija izađe na novi nivo saradnje sa Evro-azijskim ekonomskim savezom. To će obezbediti širenje tržišta za srpsku robu”, rekla je Matvijenko.

Podstivši na saradnju dve države kroz istoriju i zajedničku borbu za slobodu i nezavisnost, pravo na samostalni izbor i međusobnu podršku Rusa i Srba, Matvijenko je istakla da jedinstvo Rusije i Srbije treba čuvati, jačati i prenositi na buduće generacije.

Podsetila je na srpsku poslovicu “Na nebu Bog, a na zemlji Rusija”.

“Takve reči, misli i osećanja žive vekovima, prenose se sa generacije na generaciju, zato što oni idu iz dubine duše”, kaže Matvijenko.

Primetila je da uloga žena u poslednje vreme raste što se, kaže, vidi i na primeru Srbije gde su žene na dve važne funkcije u državi, na mestu premijera i predsednika parlamenta gde, kaže, treba raditi puno.

Ona je zahvalila predsednici Skupštine Maji Gojković na njenom velikom doprinosu razvoju srpsko-ruskog prijateljstva i saradnje.

Čestitala je direktan plasman fubalske reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine, navodeći da Rusi vole fudbal, te da je taj sport verovatno i u Srbiji broj jedan.

“Mislim da bi dobra nagrada za pobednike konkursa iz ruskog jezika, koje se održava u Srbiji, mogle biti karte na neke važne utakmice predstojećeg prvenstva. Ako ćete to podržati, obavezno ćemo to organizovati”, navodi Matvijenko.

Pozvala je ekipu srpskih parlamentaraca da učestvuju u tradicionalnoj fudbalskoj utakmici Kup gradova heroja, koja se svake godine održava pod okriljem Saveta Federacije uoči Dana pobede, 9. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: