Mugabe smenjen i izbačen iz stranke, izbačena i Grejs

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe smenjen je s dužnosti lidera vladajuće stranke ZANU-PF, a taj potez trebalo bi da ga prislili da odstupi s vlasti.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 19.11.2017.

12:21

Mugabe smenjen i izbačen iz stranke, izbačena i Grejs
Foto: GettyImages

Na čelu stranke naslediće ga Emerson Mnangava, zamenik kojeg je otpustio ovog meseca.

“On je izbačen“, rekao je jedan od predstavnika stranke, i dodao da je Mnangava njihov novi lider.

Mugabeova supruga Grejs, koja je pokazala ambicije da nasledi Mugabea na dužnosti, takođe je izbačena iz stranke.

U izjavi pre sastanka ratnih veterana, Kris Mucvanga rekao je da je 93-godišnjem Mugabeu ističe vreme za pregovore o odlasku, te da bi trebalo da napusti zemlju dok još može.

U subotu su održani masovni protestu u Zimbabveu na kojima se tražila Mugabeova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organizovanim u toj zemlji od sticanja nezavisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska u sredu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smeniti "kriminalce" koji ga okružuju.

Intervencija vojske predstavlja prekretnicu u dugoj vladavini Roberta Mugabea obieženoj represijom teškom ekonomskom krizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: