Kako Mosad sprečava razvoj iranskog nuklearnog programa

Vrhovni tužilac Teherana Džafari Dolatabadi izjavio je da je sud iranske prestonice osudio na smrtnu kaznu agenta Mosada.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 19.11.2017.

12:10

Kako Mosad sprečava razvoj iranskog nuklearnog programa
Foto: GettyImages

On je osuđen jer je izraelskoj obaveštajnoj službi prenosio podatke o desetinama iranskih naučnika koji se bave razvojem iranskog civilnog nuklearnog programa.

„Radi se o podacima o ukupno 30 naučnika i vojnokomandujućih. Osuđeni agent se redovno susretao sa 8 i više agenata Mosada, odavao je informacije u zamenu za novac i potom dobio dozvolu da živi u Švedskoj“, objasnio je tužilac.

Koji su krajnji ciljevi Mosada i zašto se meša u nuklearni program Irana, govori za Sputnjik Emad Abšenas, iranski politikolog i ekspert za Bliski istok:

„Nije tajna da Iran vodi informacioni rat protiv nekoliko država, uključujući Izrael. Naravno da specijalne službe Irana pomno prate i kontrolišu sve kako bi našli izraelske špijune. Važnije od nuklearnog programa su ljudi, naučnici i svi oni koji su uključeni u razvoj ovog dela tehnologija. Bez obzira na to što je Iran potpisao sporazum o nuklearnom programu prema kojem neće razvijati nuklearno oružje, on se nije odrekao svojih tehnologija za civilnu namenu“.

Iranski politikolog dodaje da su upravo „mozgovi“, odnosno vojni stručnjaci i naučnici, zapravo najvažnije oružje Teherana. Jasno je, dodaje naš sagovornik, da SAD kada žele da unište neku zemlju, prvo ciljaju na naučnike, kao što je bio slučaj sa Irakom i Libijom. „Neke naučnike namame da se presele u Ameriku, a neke jednostavno likvidiraju“, kaže Abšenas.

Vladimir Mesamed, orijentalista i stručnjak za Iran, profesor na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, podsetio je u izjavi za Sputnjik da Izrael svakako nikad ne propusti šansu da naudi postojećem sporazumu prema kojem se Iran obavezao da neće razvijati nuklearno oružje.

„Izrael nikada nije poricao, ali ni potvrdio optužbe koje se tiču ubistava iranskih naučnika koji rade u oblasti nuklearne energetike. Izrael se uvek trudio da nađe put kako bi podrio nuklearni program Irana. Čak i u Bečkoj konvenciji, koja je potpisana pre nekoliko godina, nema konkretne odredbe koja Teheranu u potpunosti zabranjuje razvoj nuklearnog programa“, zaključuje Mesamed.

Iranski stručnjak, doktor Barhani, politički ekspert za pitanja Bliskog istoka, smatra da Iran ipak ima dovoljno mogućnosti da se zaštiti.

„Države u regionu bi trebalo da budu spremne, jer je dugoročnim planovima Izraela predviđena politika koja uključuje teror i uništavanje protivnika po svaku cenu. Posebno je velika opasnost za one države koje Izraelu pružaju najveći otpor. Države regiona, u tom smislu i Iran, predvidele su čitav niz mera kako bi smanjile opasnost koja preti iz Izraela, a jedan od aspekata je i regionalna saradnja“, zaključuje iranski stručnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: