"Nije tačno da se Mogerini uvredila, kasnili smo..."

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da konferencije za medije sa Federikom Mogerini nije bilo zbog "kašnjenja i diskusija koje su oduzele malo više vremena".

Izvor: Tanjug

Subota, 18.11.2017.

21:02

Foto: EPA / Aldrin Xhemaj

Kako kaže, nije tačno da konferencije za medije nije bilo zato što se ona uvredila zbog njegovog zahteva da se poveća učešće SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

RTK2 prenosi da je Haradinaj održao konferenciju za novinare u Prišstini povodom učešća na Savetu za pridruživanje i stabilizaciju u Briselu sa Mogerinijevom.

“Objavili smo zajedničko saopštenje, ali nismo imali konferenciju za novinare, zbog toga što smo kasnili. O nekim temama vodila se diskusija na odgovarajući način, tako da su nam one oduzele malo više vremena. Takođe sam obavestio evropske zvaničnike da SAD treba da imaju važnu ulogu u procesu dijaloga”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je izjavio da je u Briselu izrazio zabrinutost zbog toga što Kosovu još uvek nije uveden bezvizni režim.

"Na sastancima smo iskoristili priliku da izvestimo o prioritetima, regionalnom razvoju, dijalogu, na sastancima je takođe dominiralo i pitanje vizne liberalizacije i statusu kandidata za Kosovo, ja sam iskoristio prilku da predstavim naša pitanja”, kazao je Haradinaj.

RTK2 prenosi da je kosovski premijer komentarisao i ostavku glavnog sudije u misiji Euleks na Kosovu Malkolma Simonsa, koji je kao razlog ostavke naveo korupciju u okviru te misije i nereagovanje na njegove pritužbe.

“Štetno je za bilo koju organizaciju kada njihov član govori o takvim stvarima. Ono što je mene iznenadilo je to što jedan principijelan sudija nije reagovao u vreme kada je došlo do prekršaja, nego kada je sve prošlo i kada je situacija izbledela”, naveo je Haradinaj.

Portparolka EK Maja Kocijančič kaže da šefica EU diplomatije Federika Mogerini nije napustila sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova.

Kocijančičeva je to izjavila nakon informacija do kojih su mediji došli iz nezvaničnih izvora u Briselu, a koje govore da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem zbog njegovog navodnog insistiranja na većem učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

"Kada je reč o SAD, blisko sarađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa", navodi Kocijančičeva u svom saopštenju.

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Federika Mogerini i Ramuš Haradinaj predstave zaključke Saveta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazana zbog "agende" zvaničnika.

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom ovog sastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: