"Tramp treba hitno da reaguje na Balkanu"

Administracija predsednika Donalda Trampa treba da postupi hitno da bi se sačuvali mir i stabilnost na Balkanu, piše američki analitičar Danijel Server.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.11.2017.

22:46

Foto: Tanjug/AP

Kako navodi "Glas Amerike", dugogodišnji ekspert za područje jugoistočne Evrope predočava i opcije za rešavanje poljuljane političke i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu.

Server jedan od glavnih uzroka nestabilnosti vidi u mešanju Rusije, za koju navodi da ne želi prozapadni i prodemokratski razvoj tog dela Evrope. Analitičar ističe da su i Kongres i Bela kuća obavešteni o njegovim preporukama.

"Glas Amerike" navodi da Server ne predviđa novi veliki rat na području Zapadnog Balkana. Međutim, on ne isključuje izbijanje nasilja zbog esktremista u Albaniji, Makedoniji i Srbiji, koji bi po njegevom mišljenju mogli da dovedu do novog talasa etničkog čišćenja, zločina protiv čovečnosti, pomeranja granica, dalje islamske radikalizacije, kao i kolapsa postojećih institucija u regionu.

Navodi se da se Server zalaže za pojačanu zapadnu diplomatsku i ekonomsku intervenciju, za sprečavanje novog haosa na Balkanu i pri tom nudi i tri opcije, dok lično podržava samo jednu.

“Prva opcija bila bi dalje sprovođenje politike evropske integracije Zapadnog Balkana, koju je Evropska unija promovisala uspešno sve do nedavno. SAD su priskakale u pomoć, ali samo kada bi našim transatlantskim partnerima pomoć zatrebala. Međutim, Evropa je trenutno ophrvana nizom teškoća - od Bregzita, migrantske krize, povećanog uticaja ekstremne desnice, do neslaganja o opstanku evrozone”, piše Server.

Navodi se da se on osvrnuo i na predloge pojedinih analitičara, ali i političara, o novom prekrajanju granica.

“Tu opciju lično odbacujem kao ideju, koja je ne samo suprotna američkim interesima, već ide protiv osnovnih demokrtskih vrednosti SAD”, stoji u Serverovom tekstu.

Server navodi da treća opcija predviđa mnogo aktivnije američko angažovanje nego do sada.

“Bila bi to nova američka inicijativa, ali u oblasti samo nekoliko najvažnijih pitanja, uključujući ustavnu reformu u Bosni i Hercegovini, status Kosova i pitanje imena Makedonije”, piše analitičar.

"Glas Amerike" navodi da su prema Serverovoj oceni dve najmekše mete ruskog uplitanja na području Zapadnog Balkana Republika Srpska i Makedonija.

Rusija će učiniti apsolutno sve što može da spreči ulazak Makedonije u NATO, kao što se borila protiv ulaska Crne Gore u NATO, dok će u Republici Srpskoj preduzeti sve što bude mogla da Milorad Dodik nikada ne prihvati nijedan predlog za ustavnu konsolidaciju Bosne i Hercegovine”, ocenjuje Server i dodaje je da je na Americi da to promeni.

Navodi se da je on pohvalio početne korake potpredsednika Majka Pensa, koji je slično svom prethodniku Džozefu Bajdenu, preuzeo vodeću ulogu u određivanju politike SAD prema Zapadnom Balkanu.

"Glas Amerike" navodi da je Server ohrabren Pensovim stavima prema iznetim na nedavnom sastanku američko-jadranske povelje (A5), u Crnoj Gori i podseća da Grupu A 5 čine Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Makedonija, uz Crnu Goru, dok su posmatrači Srbija, Kosovo i Slovenija.

Server smatra da i Kongres treba da odigra energičniju ulogu što se tiče Zapadnog Balkana.

Važno je da američke diplomate, naročito naši ambasadori u regionu, imaju osećaj da Kongres stoji iza njih. Posle odlaska Obamine i dolaska Trampove administracije naše diplomate možda nisu bile sigurne da li će Kongres da ih podrži. Nadam se da će moje pisanje biti korisno u tom pogledu”, piše Server.

On na kraju predlaže i imenovanje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan sa zadatkom da proceni uspeh i nedostatke u sprovođenju mirovnih sporazuma u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, kao i da daje konkretne preporuke za dalju američku politiku rešavanja sadašnjeg zastoja u jugoistočnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: