Izgubljen kontakt sa argentinskom podmornicom

Argentinska mornarica saopštila je da je izgubila kontakt sa podmornicom sa 44 člana posade i da je započeta potraga.

Izvor: Beta

Petak, 17.11.2017.

21:56

Izgubljen kontakt sa argentinskom podmornicom
Ilustracija: GettyImages

U saopštenju se navodi da za podmornicom "San Huan", nestalom u sredu, tragaju brodovi i avioni. Tako]e, skeniraju se i sve radio frekvencije.

Portparol Enrike Balbi je rekao da je moguće da je podmornica imala problema sa elektrikom i da se još ne smatra izgubljenom.

"Poslednji (registrovani) položaj je bio pre dva dana. Ne želeći da zvučim predramatično, činjenica je da nikakva komunikacija nije mogla biti uspostavljena izmedju podmornice i njene komande, čak ni alternativnim metodama koje podmornica ima. Čini se da postoji ozbiljan problem sa komunikacijom ili s elektrikom, kablovima, antenama ili drugom opremom", naveo je Balbi.

On je zamolio za strpljenje dok traje potraga i rekao da podmornica mora da izroni pre nego što može biti otkrivena vizuelno ili radarom.

Admiral Gabrijel Gonsales, komandant baze u koju je "San Huan" išao, rekao je da podmornica ima dovoljno hrane i kiseonika.

"Izgubili smo kontakt, još se ne radi o vanrednoj situaciji", rekao je on.

Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su vlade Velike Britanije, Čilea i SAD ponudile pomoć, a da se sara]uje i sa susednim zemljama.

"San Huan" je porinut 1985, a 2014. je prošao remont.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: