Ovo je najgora analiza Trampa i stiže od ugledne osobe

Džozef Štiglic, laureat Nobelove nagrade za ekonomiju, koji je radio za predsednika SAD Bila Klintona, je bez dlake na jeziku kada govori o Donaldu Trampu.

Izvor: "Vijesti"

Petak, 17.11.2017.

09:36

Ovo je najgora analiza Trampa i stiže od ugledne osobe
Getty images

Štiglic je za britanski "Gardijan" rekao da ga u poslednjih šest-sedam godina sve više uznemirava rastuća nejednakost u Americi i ključajući bijes koji je ona izazvala. "Počeo sam da govorim 'ako ne rešimo ovaj problem, imaćemo politički problem' i u istoriju ulazi fašistički tip ličnosti, poput Trampa", rekao je on.

Na pitanje da li zaista misli da je Tramp fašista, Štiglic je rekao: "Svakako mislim da ima tih tendencija. Obuzdavaju ga naše institucije, i dok god te institucije funkcionišu, nama je lakše. Ne znamo dokle su granice i koliko će ih on pomerati", istiše Štiglic, a prenose "Vijesti".

Ugledni američki ekonomista je rekao i da ga najviše zabrinjava "napad na medije i napad na temelje znanja koji ide dalje od medija".

"Nikad nismo imali predsednika koji dan za danom laže i to ga ne dotiče. Normalno je da vas sputava osećaj odgovornosti da budete iskreni, ali ne i njega", kazao je Štiglic.

"Druga stvar, koja je svojstvena nekim od tih fašističkih lidera je da pričom 'mi protiv njih' dele društvo", napominje Štiglic i dodaje da Tramp koristi rasizam i mizoginiju da bi podelio Ameriku. "Za mene je to duboko, duboko uznemiravajuće", kaže on.

Štiglic je i Klintona, za kojeg je radio kao šef ekonomskog tima konsultanata, i Baraka Obamu, kritikovao što ne čine dovoljno da osiguraju da se plodovi rasta ravnomernije podele.

Međutim, za Trampa smatra da nije samo nerazuman nego da je apsolutno opasan - osoba kojoj je teško da kaže istinu i kojoj ne bi trebalo verovati i koja bi, kad joj osujete planove, mogla odgovoriti pritiskanjem nuklearnog dugmeta.

On je kao primer naveo rešenost predsednika da poništi Severnoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (Nafta), koji je stvorio zonu slobodne trgovine između SAD, Kanade i Meksika pre četvrt veka. Tramp smatra da je taj sporazum loš za Ameriku, ali nailazi na snažno protivljenje velikih kompanija.

"Ono što me brine je da će se Tramp, zato što ne može da učini sa Nafta sporazumom ono što želi, ponašati kao dete i učiniti nešto opasno - poput toga da pritisne dugme koje ne bi smeo", smatra Štiglic.

Ameriku, kako smatra Štiglic, vodi čovek koji ne bi trebalo da bude u Beloj kući. "On nije podoban da bude predsednik. On ne poznaje probleme, politički proces. Navikao je da sklapa jednokratne sporazume, gde varanje može da prođe i reputacija nije bitna. Za predsednika SAD, reputacija jeste bitna. Reputacija SAD je bitna. Sarađujemo sa državama širom sveta. One žele da znaju da naša reč vredi. Trampova reč ne vredi", zaključio je Štiglic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: