Zimbabve: Čitav sistem se raspao i šta sad?

Vojska Zimbabvea saopštila da nastavlja pregovore sa predsednikom te zemlje Robertom Mugabeom o njegovoj ostavci. Istovremeno, traga se za njegovim saradnicima.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

08:52

Zimbabve: Čitav sistem se raspao i šta sad?
Tanjug/AP

Državni mediji su objavili danas saopštenje vojske u kom se navodi da traju pregovori sa Mugabeom koji "napreduju", prenosi AP. Snage državne odbrane su saopštile da je "značajan napredak ostvaren u njihovoj operaciji istrebljenja kriminalaca oko predsednika Mugabea" i dodale da su uhapsile neke iako su drugi i dalje na slobodi.

U saopštenju se navodi da "trenutni kontakt" vojske Zimbabvea "sa glavnokomandujućim predsednikom Robertom Mugabeom napreduje a građani će o ishodu biti obavešteni što je pre moguće".

Kako je agencija prenela u četvrtak, državni list Zimbabvea objavio je, kako tvrdi, nove fotografije sastanka predsednika Roberta Mugabea sa komandantom vojske, generalom Konstantinom Čivengom, dok se razgovori o razrešenju političke krize i mogućem okončanju Mugabeove višedecenijske vladavine nastavljaju. Fotografije je objavio list "Herald", preneo je AP.

Lider opozcije Morgan Cvangiraj je poručio da bi Mugabe trebalo da podnese ostavku u interesu zemlje.

Istovremeno, agencija Rojters je javila, pozivajući se na neimenovane političke izvore, da Mugabe insistira da je i dalje jedini legitimni šef države i odbija da preda vlast, ali i da je pritisak na njega sve veći da prihvati ponude koje bi na miran način razrešile situaciju.

Izvor koji je razgovarao sa zvaničnicima koji se nalaze sa Mugabeom i njegovom ženom Grejs u raskošnoj "Plavoj kući", tvrdi da 93-godišnji Mugabe ne namerava da podnese ostavku pre izbora zakazanih za sledeću godinu. "To je neka vrsta ćorsokaka. Oni insistiraju da predsednik mora da okonča svoj mandat", kazao je izvor.

Privremeno preuzimanje vlasti od strane armije ukazuje na kolaps za manje od 36 sati čitavog sistema bezbednosti i političkog pokroviteljstva koji je održavao Mugabea na vlasti 37 godina, poznatog kao "Veliki stari čovek" afričke politike, podsetio je Rojters.

Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu, i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsednicki mandat, javio je prethodno Rojters.

Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobegli u "Plavu kuću" nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći izmedju utorka i srede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj eventualni odlazaka iz politike predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, iako ovaj 93-godišnjak insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vodjstvo vladajuće stranke Zanu-PF.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: