"Mogerinijeva nije napustila sastanak s Haradinajem"

Portparolka EK Maja Kocijančič kaže da šefica EU diplomatije Federika Mogerini nije napustila sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova

Izvor: Tanjug

Petak, 17.11.2017.

20:05

Foto: Gettyimages

"Sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoka predstavnica je sve vreme bila tamo", navodi Kocijančičeva u saopštenju prosleđenom Tanjugu.

Kocijančičeva je to izjavila nakon informacija do kojih su mediji došli iz nezvaničnih izvora u Briselu, a koje govore da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem zbog njegovog navodnog insistiranja na većem učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

"Kada je reč o SAD, blisko sarađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa", navodi Kocijančičeva u svom saopštenju.

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Federika Mogerini i Ramuš Haradinaj predstave zaključke Saveta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazana zbog "agende" zvaničnika.

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o "lošoj amosferi" koja je vladala tokom ovog sastanka.

"Ona [Mogerini] je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor RSE čije je ime poznato toj redakciji.

Novi izvori su kasnije naveli i da je šefica EU diplomatije bila dodatno isprovocirana stavom koji je Haradinaj izneo na sastanku Saveta o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova, a koji kritikuje dosadašnji tok dijaloga između Beograda i Prištine i njegove rezultate.

U svojoj prvoj nezvaničnoij reakciji, diplomatski izvori iz Brisela su za Tanjug izjavili da je EU danas poručila kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju da Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspektive.

Haradinaj je kasnije otkazao i ostale predviđene izjave za medije u Briselu. Inače, ovo je bila prva zvanična poseta Haradinaja Brislelu od kada je izabran na mesto premijera Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: