Sud BiH osudio Medića za zločin nad Srbima

Sud BiH osudio Ivana Medića na ukupnu zatvorsku kaznu od 14 godina za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva u logoru Dretelj kod Čapljine.

Izvor: Beta

Petak, 17.11.2017.

12:30

Sud BiH osudio Medića za zločin nad Srbima

Tončo Rajić, takođe optuženi, oslobođen krivice

Medić i Rajić, prema optužnici su, od 5. maja do 17. avgusta 1992. kao pripadnici HOS-a i Hrvatskog veća odbrane, učestvovali u nezakonitom zatvaranju, nečovečnom postupanju, pljačkanju imovine, te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Medić je proglašen krivim da je učestvovao u nečovečnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je na sedam i po godina zatvora.

Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin u drugom predmetu Mediću je izrečena jedinstvena kazna, prenosi Birn.

"Ocenom dokaza, Veće je van razumne sumnje utvrdilo da je Medić počinio delo koje mu se stavlja na teret. Veće je utvrdilo da su oštećene svedokinje imale svojstvo civila i da je optuženi silovao svedokinju `B`", rekao je predsedavajući Sudskog veća Sead Đikić.

Prema nepravosnažnoj presudi, Rajić je oslobođen krivice, jer svedokinja "A" nije potvrdila u potpunosti činjenični opis optužnice, te u nedostatku dokaza Veće nije moglo utvrditi da je reč o ratnom zločinu.

Na ovu presudu moguće je podneti žalbu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: