Čitulje širom CG: Oprosti im, neki više žele dečake FOTO

Širom Crne Gore osvanuli su plakati i čitulje, kao upozorenje na zloupotrebu prenatalnih testova za rano otkrivanje pola deteta i praksu selektivnih abortusa.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

23:38

Čitulje širom CG: Oprosti im, neki više žele dečake FOTO
Ilustracija: Thinkstock

O ovim problemima, koji se u značajnoj meri već danas odražavaju na demografiju celokupnog crnogorskog društva, se poslednjih meseci često govorilo.

U poruci na plakatima, javlja RTCG, zbog kojih se moramo zapitati zbog čega u Crnoj Gori devojčice nisu jednako željene kao dečaci, se navodi:

„Ovim putem vas obaveštavamo da se u Crnoj Gori godišnje izvrši veliki broj selektivnih abortusa.#Neželjena. Neki roditelji više žele dečake, pa zato devojčice često ne dobiju priliku da budu rođene. Sprečimo zloupotrebu prenatalnih testova i zaustavimo praksu selektivnih abortusa!“

U današnjem izdanju gotovo svih dnevnih listova osvanuo je poslednji pozdrav za Neželjenu devojčicu, a dirljiva poruka kaže:

„Draga #Neželjena, Tvoji roditelji više žele dečaka i zato nisi dobila priliku da budeš rođena. Oprosti im. Tvoja ožalošćena Crna Gora“.

Ovom temom bavili smo se ranije jer trudne žene iz Crne Gore tajno posećuju beogradske privatne klinike i opasnim testiranjem, zbog pritiska da dobiju sina, proveravaju kog je pola njihovo dete. Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: