Nova runda pregovora Grčke i Makedonije u decembru

Posrednik UN u pregovorima Makedonije i Grčke za rešavanje spora oko naziva makedonske države, Metju Nimic zakazao je sastanak 11. i 12. decembra u Briselu.

Izvor: Beta

Petak, 17.11.2017.

14:06

Nova runda pregovora Grčke i Makedonije u decembru
Thinkstock

"Taj sastanak je deo napora UN da pomognu dvema stranama da nađu zajedničko prihvatljivo rešenje pitanja naziva", piše u saopštenju Nimicove kancelarije, koje su preneli makedonski mediji.

Prvi pregovori predstavnika Makedonije Grčke posle duže vremena, trebalo je da prvobitno budu iduće nedelje, ali su odloženi za decembar.

Nova runda pregovora dve susedne zemlje dolazi u periodu poboljšanja političke klime između Makedonije i Grčke, posle promene vlasti u Skoplju, i optimističnih očekivanja Skoplja, Atine i Vašingtona za okončanje spora koji traje decenijama, a sada sprečava napredovanje Makedonije ka EU i NATO.

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji je prošle sedmice u jednoj debati u Vašingtonu rekao da je pitanje naziva do sada najbliže rešenju.

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas očekuje da pitanje naziva bude "zatvoreno" u prvoj polovini iduće godine, a makedonski premijer Zoran Zaev smatra da treba da se "napravi iskorak" jer sada ima "mnogo više šansi nego ranije" da se reši spor s Grčkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: