"Budućnost Srbije zavisi od nemirnog duha studenata"

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da je zadatak Grada stvaranje još boljih uslova za studiranje i kvalitetno obrazovanje.

Izvor: B92

Petak, 17.11.2017.

22:19

Foto: Tanjug, arhiva

On je, povodom Međunarodnog dana studenata, na Svečanoj akademiji u organizaciji Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) u Domu kulture "Studentski grad", okupljenim studentima poručio da moraju biti aktivni članovi društva, kao i da samo od njih zavisi kakva nas budućnost očekuje, saopštio je Beoinfo.

Nikodijević je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da u ime najvećeg univerzitetskog centra u Srbiji može da čestita Međunarodni dan studenata. Takođe mi je veoma drago, naveo je predsednik Skupštine grada, što ste za mesto vaše Svečane akademije izabrali Beograd.

"Vlada Republike Srbije, Grad Beograd, Univerzitet u Beogradu i vi kao njegovi studenti, smo na istom zadatku. Težimo istim ciljevima i jedni drugima bi trebalo da budemo podrška i oslonac. Naš zadatak su dobri uslovi za vaše studiranje i kvalitetno obrazovanje, a vi ste tu da nas korigujete i naterate da budemo bolji i brži. Zajednički cilj je da stvorimo stabilnu, modernu i razvijenu državu, u kojoj će mladi moći da se obrazuju, zapošljavaju i stvaraju porodice.To je država u kojoj se živi i radi, a ne država iz koje se beži. Zbog toga verujem da zajedno, kao partneri, možemo da postignemo mnogo", rekao je Nikodijević.

On je prisutne upoznao sa činjenicom da je kroz razne programe grada Beograda u proteklih nekoliko godina prošlo hiljade studenata.

"Vi ste intelektualna elita ove države i od vas zavisi kakvo će u budućnosti biti naše društvo. Nastavite da idete napred i tražite ostvarivanje svojih prava. Budućnost ove zemlje zavisi od vašeg nemirnog duha. Posvećeni smo stvaranju boljih uslova za vas i kao grad Beograd pokušavamo da unapredimo nivo usluga i kvalitet znanja. Grad je najboljim studentima obezbedio stipendije, za druge je bio tu u vidu prakse, a za treće kao podrška studentskom preduzetništvu", dodao je predsednik gradske Skupštine.

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo zaboraviti ni Naučno-tehnološki park na Zvezdari, u kojem danas radi više stotina mladih IT stručnjaka.

"Ma koliko vam grad i država pomogli, neće biti dovoljno ukoliko izostane vaš trud. Pripadate generaciji kojoj su sva vrata otvorena i gde su sva znanja i informacije veoma brzo dostupni. Pozivam vas da bude aktivni činioci društva i da se nikada ne zaustavite. Imate pravo na mišljenje i kritiku društva, ali pravo da "stanete" i gledate kako život prolazi nemate. Najveći umovi su stvarali u okruženju koje ih nije razumelo. Srećan vam Međunarodni dan studenata", poručio je Nikodijević.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je rekao da nije potreban poseban dan u godini da bi smo konstatovali kolika je važnost studenata u jednom društvu.

"Studenti su najveći potencijal jedne države. Kada učimo, stvaramo i istražujemo, stičemo neophodno iskustvo koje će biti od velike koristi u teškim profesionalnim trenucima. Studiranje nije ulaganje samo u sopstveno znanje, već način kreiranja celokupnog društva. Obraćam se i kao predsednik Fonda za mlade talente. Vlada Republike Srbije je u prethodne četiri godine povećala broj stipendija i na taj način daje podsticaj mladim ljudima", rekao je Udovičić.

Predsednik SKONUS- Milan Savić, rekao je da je naziv Svečane akademije "Studenti su svet", a tema " Ispit kreativnosti".

"Želeli smo da istaknemo nove načine i modernizaciju studiranja, ali i sve projekte u kojima studenti učestvuju, poput samozapošljavanja ili start-ap kompanija. Naše je mišljenje da je najveći problem srpskih studenata nalaženje posla. Trebalo bi modernizovati studiranje u smislu da je student posle završenog fakulteta obučen i praktičnim znanjima, da poslodavac ne mora da potroši dodatno vreme kako bi dobio odgovarajućeg zaposlenog", rekao je Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: