Danas se obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba

Danas se, sedmu godinu za redom, obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.11.2017.

10:52

Danas se obeležava Svetski dan prevremeno rođenih beba
Foto: B92, arhiva

Udruženja roditelja i profesionalne organizacije se trude da obeležavanjem ovog dana usmere pažnju na probleme tih beba i njihovih roditelja.

Kako se navodi u saopštenju Instituta za neonatologiju, oko 15 miliona dece u svetu svake godine se rodi pre termina, a jedan milion beba ne preživi.

U svetu je učestalost prevremenog porodjaja oko 10 odsto, a u Srbiji 6,8 odsto.

Prevremeni porođaj je zdravstveni problem značajan u celom svetu zbog prateće smrtnosti kao i posledica koje ga prate kratkotrajno, ali i dugotrajno.

Lečenje prevremeno rodjenih beba je zahtevno, stoji u saopštenju, i predstavlja veliki izazov za lekare, ali i roditelje i porodicu za koje je to trauma i stres.

Iz Instituta podsećaju da ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porodjaja i da je upravo zato investiranje u prevenciju prevremenog porodjaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: