"Srbija ne može biti vojno neutralna, suviše je bitna"

Srbija je suviše bitan faktor na Balkanu da bi vodila neutralnu spoljnu politiku, smatra predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.11.2017.

13:37

Tanjug, Filip Krainèaniæ

Sličnog su mišljenja bili i ostali učesnici današnjeg panela ''NATO i Zapadni Balkan'' koji je održan u okviru Pete NATO nedelje u Beogradu.

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić je istakla da je, za razliku od vremena kada su zemlje Istočne Evrope postajale članice NATO-a, za zemlje Zapadnog Balkana ovo zanimljiv, dinamičan, ali i komplikovan period.

''Rusija nije bila revizionistička kada su se zemlje Istočne Evrope priključivale alijansi. Danas je teško vreme, još se ne mogu pretpostaviti posledice Bregzita na NATO, EU i proces evroskih integracija'', rekla je Milićeva.

Ona je ocenila da je u Srbiji trenutno apsurdno što je, prema istraživanjima, za vreme aktuelne vlasti podrška EU u Srbiji pala ispod 50 odsto. ''EU se ovde predstavlja kao jedno od dva zla. Zato je naš pokušaj da široj javnosti objasnimo da ne možemo razdvajati transatlantsku alijansu od Evropske unije'', navela je Milićeva.

Prema njenim rečima, osim neprijateljskog delovanja Rusije, postoje i dodatne bezbednosne pretnje u regionu. ''Zaustavljen je proces reformi bezbednosnog sistema u zemljama Zapadnog Balkana, drugi problem je što postoji potpuni zastoj u suđenjima za ratne zločine pred regionalnim sudovima, kao i potpuna destrukcija dosadašnjih presuda u Hagu'', rekla je direktorka CEAS-a.

Ona smatra da članice NATO-a treba da politički budu što prisutnije na Balkanu. Članstvo Crne Gore je, kako je rekla, za nju najbolja vest koja je u poslednjih 10 godina stigla sa Balkana.

Predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera rekao je da je prijem te zemlje u NATO pokazalo da Zapad i dalje gleda na Balkan kao na svoju interesnu sferu, a da je Rusija u tom slučaju izgubila bitku. On je dodao da nije bilo lako 11 godina objašnjavati narodu Crne Gore zašto ta država treba da postane članica NATO-a.

''Trebalo je razbiti mit od odnosima Crne Gore I Rusije i o tome kako ne možemo jedni bez drugih'', rekao je Kentera. On smatra da je sledeći kandidat za članstvo u NATO Makedonija u kojoj su se, kako kaže, stvorili uslovi za prijem, posebno otkako je ta zemlja dobila novu vladu.

I predsednik Atlantskog saveza Crne Gore smatra da politika neutralnosti Srbije nije održiva na duže vreme. ''Srbija je suviše bitan faktor na Balkanu da bi bila neutralna i ne može se sedeti na dve ili tri stolice. I Crna Gora je to pokušavala, ali smo se na kraju opredelili da gledamo u budućnost, a ne u prošlost i Srbija treba da gleda šta je u interesu njenih građana, a ne Rusije, Amerike i EU'', poručio je Kentera.

Nekadašnji direktor Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbednosti Crne Gore Vesko Garčević uveren je da je na Balkanu potrebna ozbiljna rasprava o tome šta su spoljnopolitički priorieti drržava tog regiona.

On smatra da je na Balkanu dominantna refleksija razmišljanja iz SFRJ koja je, kako je rekao, nastavak lažne politike nesvrstavanja. Garčević je istakao da sva istraživanja javnog mnjenja u zemljama Zapadnog Balkana pokazuju zabrinutost građana za korupciju, vladavinu prava I civilnu kontrolu bezbednosnih službi.

''Zato treba da razmotrimo ko nam nudo mogućnosti da to unapredimo, u kom sistemu možemo da implementiramo te tekovine, a ko nam se nameće kao alternativa intergracijama'', smatra Garčević.

On se zapitao kakvu neutralnost Srbija želi na Balkanu u 21. veku i da li je ona moguća. ''Da li je to stvar samo političkog trenutka ili stavljate u stranu ozbiljnu raspravu o tome šta donosi članstvo u NATO?'', rekao je Garčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: