Prijava za Protiv diktature: Legitimisali me na putu kući

Na kućne adrese još dvoje učesnika protesta “Protiv diktature“ stigle su prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju.

Izvor: B92, Nevena Zdravkoviæ

Četvrtak, 16.11.2017.

10:07

Prijava za Protiv diktature: Legitimisali me na putu kući
B92

Jedna od prijava stigla je studentkinji Tijani Hegić koja za B92.net kaže da policiji ništa ne zamera.

Tijana Hegić, studentkinja FPN-a, jedna je od četvoro učesnika protesta protiv kojih je podneta prijava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nedavno je podnelo zahtev Prekršajnom sudu u Beogradu za pokretanje postupka protiv studenata Pavla Terzića i Gavrila Vučetića jer su “organizovali neprijavljen skup 21. aprila ove godine“ pod nazivom “Protest protiv diktature“.

Tijani Hegić i Vladimiru Periću prijava je stigla ovog meseca zbog protesta 18. aprila i 3. maja. Označeni su kao organizatori neprijavljenog okupljanja.

Iako su sa državnog vrha poručivali da policije na okupljanjima nema, u prijavama protiv Hegićeve i Perića jasno se vidi da je praćen svaki njihov korak.

Tako u prijavi protiv Hegićeve stoji da je 3. maja oko 17:50 sati počelo okupljanje ispred Doma Narodne skupštine, te da su ona i Perić obavestili okupljene o planiranoj trasi kretanja.

Takođe, učestvovala je, kako se navodi, u performanasu “peglanja“, “na taj način što su ispred RIK-a biti postavljene dve daske za peglanje i četiri pegle, pomoću kojih će okupljeni peglali glasačke listiće“.

“Mislim da je prilično jasno da je policije na protestima itekako bilo, šta god da je vlast govorila. A o tome da li je policije bilo minimalno ili ipak malo više od toga, i koliki je broj policajaca potreban na spontanim okupljanjima, ne mogu da govorim jer nisam upoznata“, navela je Hegićeva za B92.net.

Ipak, naglašava da policiji ništa ne zamera.

“Posao im je da budu prisutni, ali, sa druge strane, bili su vrlo korektni prema svim učesnicima protesta, nisam čula da je iko imao negativna iskustva sa njima tih dana. Policiji se može zamerati kad se na primer ne pojavi po pozivu, a kada dobro obavlja posao, to nikako ne bi trebalo da je problem“, dodala je ona.

Svi učesnici protesta koji su dobili prekršajne prijave, legitimisani su u nekom trenutku. Prijave su napisane u julu i avgustu.

“Legitimisani su ne na samim protestima, već neposredno posle njih. Na primer, ja sam legitimisana u aprilu, nakon završetka jedne od protestnih šetnji, na putu kući“, dodaje studentkinja.

Kaže i da je na njenom mestu mogao da bude bilo ko.

“Kao dokaz da sam ja navodni organizator protesta, prilaže se da sam rekla rutu kretanja koristeći megafon. Iskreno, to je mogao biti bilo ko. Megafon je kružio među ljudima, svako je mogao reći šta god želi. Činjenica da su se ljudi dogovorili da idu ispred RIK-a i da žele da ukažu na nepravilnosti koje su se dogodile u izbornom procesu, nikako samom skupu ne može da se oduzme spontanost, a samim tim, ni da dokaže krivicu za organizovanje. Spontano okupljanje nema organizatore, stoga niti ja niti bilo ko drugi ne može da bude organizator. Protest kao takav jeste samo posledica, a ostaje otvoreno pitanje zašto se vlast, uključujući i sudsku, ne pozabavi povodima i uzrocima“, zaključuje ona.

Tim “Protiv diktature“ na svojoj Fejsbuk stranici objavio je sadržaj prijave protiv Hegićeve i Perića i naveo da je u pitanju “pretnja“ i “opomena“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: