Brnabićeva u Briselu sa Mogerini, priznanje od Hana

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila da je uverena uspeh "nove faze dijaloga Beograd-Pristina".

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

12:41

Brnabićeva u Briselu sa Mogerini, priznanje od Hana
Tanjug, Vlada Srbije

Ona je na konferenciji za medije, nakon zasedanja Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, podvukla da "politički mora ostati zaštićen tok" te nove faze da bi se zajamčio prostor za dogovore.

Konferenciji su, osim Mogerini, prisustvovali i Brnabićeva i evropski komesar Johanes Han.

Mogerini je podvukla da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograd-Priština o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za Dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

Visoka predstavnica EU i srpska premijerka Brnabić su naglasile da je za napredak Srbije na putu ka Uniji važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i regionalna saradnja, a ukazale su na značaj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Ana Brnabić je rekla da je "Vučić hrabro pokrenuo" unutrašnji dijalog o Kosovu, dodavši da to nije političko pitanje oko kojeg bi se sporile političke stranke u Srbiji, već pitanje od nacionalnog političkog značaja.

Srpska premijerka je zato pozvala i Prištinu da krene u primenu dogovora o Zajednici srpskih opština kao ključnom uslovu za uspeha dijaloga i normalizacije odnosa s Beogradom.

Federika Mogerini je naglasila da je ključ za dalji uspeh Dijaloga i "novu fazu" politička volja obe strane, a stavila je do znanja da je unutrašnji dijalog u Srbiji o Kosovu vrlo važan i da je to bitno za evropsku perspektivu obe strane, jer vodi regionalnoj saradnji, pomirenju i okretanju budućnosti uključivanjem u EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić na svom Tviteru je napisala da joj je evropski komesar Johanes Han odao priznanje za susedsku politiku i pregovore o proširenju, za odnos prema susedima i aktvnu ulogu u očuvanju i jačanju regionalne stabilnosti.

Han je na Tviteru naveo da EU ceni napredak Srbije. Dodao je da je dobar momenat za intenziviranje reformskih napora i fokusiranje na implementaciju.

“Siguran sam da će Srbija uspeti u oba“, napisao je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: