Eksplozije, "pala TV", vojska na ulicama - kraj Mugabea?

Najmanje tri eksplozije čule su se u glavnom gradu Zimbabvea Harareu, a na ulicama se mogu videti naoružani vojnici i vojna vozila - počeo državni udar?

Izvor: B92

Sreda, 15.11.2017.

01:15

Eksplozije,
Foto: Tanjug, AP

Svetski mediji pišu da je moguće da je počeo državni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea (93) koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Osim toga, mediji prenose i niz nepotvrđenih i nezvaničnih informacija šta se trenutno dešava u Harareu. Uzrok eksplozije, kao i njihova tačna lokacija nisu poznati.

Rojters javlja da su vojnici zauzeli državnu televiziju ZBC, pozivajući se na izvore sa lica mesta. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme "Gardijan" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

"Gardijan" piše i da su tokom dana u glavnom gradu Zimbavea mogla da se vide oklopna vozila vojske, kao i nekoliko kamiona punih vojnika. Ipak, oni ističu da nije poznato ko je vojsku tu rasporedio.

"Sputnjik" piše i da postoje čak i nepotvrđene informacije da su vojnici opokolili kuću samog Mugabea.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

Ambasador Zimbabvea u Južnoj Africi Isak Mojo nešto ranije je odbacio mogućnost da se u Zimbabveu dešava državni udar.

On je naveo da je vlada u Harareu "nedirnuta" uprkos prisustvu vojnika na ulicama prestonice: "Ništa se zapravo ne dešava. To su samo tvrdnje na društvenim mrežama".

Svetske agencije prenele su pre toga da su tenkovi krenuli ka prestonici Zimbabvea. General Konstantin Čivenga je početkom nedelje izjavio da će intervenisati ako se ne prekine čistka ratnih veterana koji podržavaju smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, koji je veteran i heroj rata za oslobođenje te zemlje sedamdesetih godina.

On je kazao da će vojska intervenisati kako bi okončala čistku u stranci aktuelnog predsednika Roberta Mugabea ZANU-PF.

Vladajuća ZANU-PF optužila je nakon toga Čivengu za "izdajničko ponašanje".

Kako je saopšteno iz stranke, komentari generala su "iskalkulisani da poremete nacionalni mir i izazovu pobunu".

Stranka je navela i da nikada ne bi podlegla "vojnim pretnjama i potvrdila primat politike nad pištoljem".

Mediji ističu da je smena Mnangagve, kojeg zovu Krokodil, deo čistki kako bi Mugabe mogao da vlast preda svojoj supruzi Grejs (52).

"Predsednik sa najdužim stažom"

Mugabe je predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, a zbog načina vladavine mnogi su ga optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine - bio je predsednik vlade od 1980. do 1987., a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita.

Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru.

Inače, završio i studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100. godina.

Inače, policija Zimbabvea optužila je nedavno američku državljanku Martu O'Donovan za zaveru za svrgavanje sa vlasti ustavno izabrane vlade.

Navodi se da je O'Donovanova, koja radi za "Magamba TV", televiziju koja sebe opisuje kao lidera u političkoj satiri Zimbabvea, već ranije optužena zbog poruke na Tviteru koja je naizgled vređala predsednika te zemlje Roberta Mugabea.

Početkom oktobra Mugabe je imenovan za ambasadora dobre volje Svetske zdravstvene organizacije, ali je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus tu odluku povukao nakon brojnih kritika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: