UN: Dogovor EU i Libije o migrantima je nehuman

Njujork -- Evropska politika pružanja pomoći libijskim vlastima u presretanju migranata i njihovom vraćanju u pritvor je "nehumana", ocenile su Ujedinjene nacije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Italija i EU postigle su u avgustu dogovor prema kojem će one obučavati libijsku obalsku stražu da presreće brodove i vraća migrante u Libiju, podseća BBC.

Šef UN za ljudska prava optužio je evropske zemlje da ignorišu upozorenja o dogovoru koji su postigle sa Libijom.

Prema navodima libijskih zvaničnika, dogovor je uticao da dođe do naglog porasta broja pritvorenih migranata - na skoro 20.000.

Posmatrači UN, koji su posetili te objekte, tvrde da su videli "hiljade premršavih i istraumiranih muškaraca, nagomilanih žena i dece ".

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein kaže da su migranti zatvoreni u hangarima i da nemaju pristup najosnovnijim potrebama.

Prema njegovim rečima, situacija se brzo pogoršava, a libijski sistem za zadržavanje u pritvoru je toliko loš da ga je nemoguće popraviti.

"Ono što je već bila teška situacija, sada je postala katastrofalna", napomenuo je on i pozvao međunarodnu zajednicu da prestane da zatvara oči pred ovim problemom.

Odeljenje za borbu protiv ilegalne migracije Libije saopštio je da se skoro 20.000 ljudi trenutno nalazi u njihovim objektima, što je drastičan porast u odnosu na 7.000 njih koliko je bilo u septembru.

Svet

"Tramp je obećao Erdoganu..."

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu kaže da je Redžep Tajip Erdogan dobio uveravanja od Donalda Trampa da SAD neće više oružjem snabdevati sirijske Kurde.

Svet petak 24.11. 18:37 Komentara: 0
strana 1 od 12910 idi na stranu