Suđenje za Srebrenicu formalno krenulo ispočetka

U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu formalno je krenulo ispočetka suđenje optuženima za ratni zločin u selu Kravice kod Srebrenice.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.11.2017.

17:12

Suđenje za Srebrenicu formalno krenulo ispočetka
Foto: Gettyimages

Suđenje je bilo u prekidu više meseci.

Iako je tužilaštvo za ratne zločine tražilo da se suđenje nastavi tamo gde je prekinuto pre odbacivanja optužnice zbog formalnih nedostataka, u junu ove godine, sudsko veće je to odbilo, pa je na suđenju danas pročitana optužnica.

Ovaj proces je danas nastavljen nakon višemesečne pauze, jer je bio obustavljen u junu zbog formalnih nedostataka u optužnici, odnosno jer je nije podneo ovlašćeni tužilac za ratne zločine.

Nedostaci su otklonjeni, ali je sud odlučio da glavni pretres krene ispočetka u skladu sa nalozima Apelacionog suda.

Optužnica u ovom slučaju tereti osmoricu pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Njima je krajem 2016. godine prvi put počelo suđenje, a svi optuženi se brane sa slobode.

Na teret im se stavlja krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, zbog sumnje da su u hangaru "Kravice" kod Srebrenice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

Na početku suđenja su negirali navode optužnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: