"Izjavom o Kosovu pokazao šta želi, oseća i misli"

Izjava Bakira Izetbegovića da je BiH do sada trebalo da prizna Kosovo i da se nada da će se to i dogoditi ima veliku težinu.

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

09:40

Foto: Tanjug, arhiva

To je ocenio generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selaković i dodao da je bošnjački član Predsedništva BiH pokazao šta želi, oseća i misli.

Selaković je za RTS poručio da je uveren da će odgovor Srbije biti ozbiljniji i na liniji odgovorne politike koju naša zemlja vodi, kao i da bi o ovoj izjavi Izetbegovića trebalo razmisliti.

Na ovo bi, smatra, trebalo da reaguje i međunarodna zajednica, ali ne veruje da će se to i dogoditi.

Selaković je rekao da Izetbegović poteže sva sredstva kako bi očuvao teritorijalni integritet BiH, dok sa druge strane ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Podsetio je da nije prvi put da se Izetbegović meša u unutrašnja pitanja Srbije, zaboravljajući da Srbiju i njene unutrašnje odnose ne reguliše nikakav međunarodni sporazum, kao što je Dejtonski.

S druge strane, kazao je, predsednik Srbije Aleksandr Vučić je uvek isticao podršku Srbije teritorijalnom integritetu BiH.

"Predsednik Aleksadar Vučić je uvek, svugde i u svakoj prilici isticao podršku Srbije teritorijalnom integritetu BiH, čak i onda kada mu to nije donosilo političke poene, upravo ovde u Srbiji je izražavao, zaista, spremnost da sasluša i razume ono što su interesi bošnjačkog naroda i bošnjačke populacije i BiH i Srbije", rekao je Selaković.

Ocenio je sramotnom reakciju lidera Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića i drugih predstavnika opozcije koji govore da Vučić Izetbegovićevu izjavu koristi za stvaranje lažne krize.

Napomenuo je da se predsednik Vučić nije ni oglašavao nakon objavljivanja Izetbegovićevog intervjua, te dodao da predsednik Srbije "sve to teško podnosi jer je mnogo uložio u dobre odnose i u stvaranje poverenja između dva naroda pa i sa samim Bakirom Izetbegovićem".

Predsednika, kazao je, boli i licemerje međunarodne zajednice koja ima dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija.

Prema njegovoj oceni, u Izetbegovićevom intervjuu je najopasnije to što on govri "pravoj nameri jednog od predstavnika naših suseda" i dodao da pritom nije važno da li Izetbegović to može ili ne može da uradi.

Poručio je da je uveren da će odgovor Srbije biti ozbiljniji i na liniji odgovorne politike koju Srbija vodi.

Takođe je naglasio da su Izetbegovićeve izjave opasne i da bi trebalo razmisliti o svemu što je rekao.

Dodao je i da se nada da će međunarodna zajednica reagovati ali je rekao da iskreno ne veruje da će se to dogoditi.

Nikola Selaković dodaje da je hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao jasno i principijelno da neće prizanti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dodao je da Srbija takav stav i odnos ume da ceni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: