"Nezavisno Kosovo? Nije 'da', nego 'nadam se da da'"

Nakon što je Tanjug emitovao intervju bošnjačkog člana Predsednistva BiH Bakira Izetbegovića Dojče veleu, redakciji se javio njegov savetnik za informisanje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 13.11.2017.

18:03

EPA/JACK TAYLOR

Kako Tanjug javlja, on je zahtevao preciziranje informacije, za koju smatraju da, tako kako je data, predstavlja politički problem.

Tanjug je, naime, preneo da je Izetbegović za Dojče vele rekao:

"Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Taj svoj politički stav Izetbegović dodatno objašnjava rečima da je upravo on taj "generator koji gura i uporno traži rešenje tehničkih pitanja sa Prištinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga".

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor preneo sa: "Da".

Savetnik bošnjačkog člana Predsedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da", navodi Tanjug.

Jasno je da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši:

"Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Iz Tanjuga ističu da "odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju Tanjug verno preneo, što je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo".

Lider RS Milorad Dodik izjavio je da član predsedništva BiH Bakir Izetbegović ne poštuje BiH, teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom.

“Ja bih mogao da kažem da više od Bakira Izetbegovića, da li će Kosovo biti nezavisna država, zavisi od mene nego od njega", rekao je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će verovatno sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog izjava Bakira Izetbegovića, najavljuje ministar policije Nebojša Stefanović.

Omerović: Netačna informacija, van svake pameti

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović izjavio je da je netačna informacija da je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio da će ta država priznati nezavisnost Kosova i naglasio da je tako nešto, čak i kada bi to hteo, nemoguće zbog Dejtonskog sporazuma.

Omerović, koji je i funkcioner Socijademokratske partije Srbije (SDPS), kazao je da će ta vest, prema njegovim sazanjima, uskoro biti i zvanično demantovana iz kabineta Izetbegovića.

"Po mojim saznanjima, van svake je pameti da neko ko je samo jedan od tri člana Predsedništva države koja čuva sopstveni teritorijalni integritet, želi da priznaje secesiju u drugoj državi. Čak i da to želi bilo ko od tri člana Predsedništva BiH, to je nemoguće bez saglasnosti druge dvojice", naveo je Omerović u pisanom saopštenju.

Prema rečima Omerovića, poslednji događaji oko Katalonije su više nego jasno pokazali kakav je stav EU oko promene granica, a kako je naveo, "granice na Zapadnom Balkanu se istorijski gledano mogu menjati samo silom".

"Zalagati se za komadanje Srbije, priznavanjem Kosova značilo bi da je to i prihvatanje da se Bosna i Hercegovina može deliti na tri dela, a to ne želi ni Bakir niti oni koji su garanti Dejtonskog sporazuma", naveo je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: