"Iza Izetbegovićeve izjave stoje SAD"

Izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova je jako loša vest, smatra novinar Željko Cvijanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

19:16

Prva

On je za Prvu televiziju naveo da je Srbija dosta investirala u jedan mirniji odnos sa BiH, a da nas Bakir Izetbegović vraća desetak godina unazad i to jednim intervjuom.

“Zašto sad? Zato što postoji veliki pritisak sa Zapada na Beograd da popusti po pitanju Kosova i Rusije i Bakir je deo tog pritiska. Mislim da su njegova religijska i emotivna ubeđenja u ovoj stvari bliža Erdoganu nego nekog drugoj strani, ali njegova politička moć i karijera stoje u rukama SAD”, naveo je Cvijanović.

Kako kaže, iza ove izjave Izetbegovića stoje Sjedinjene Američke Države.

“U ovom intervjuu on je pretio Republici Srpskoj i to nije neuobičajeno, ali jeste neuobičajeno da je spreman da prekrši Ustav BiH da bi priznao Kosovo. Ovo je poruka pre svega Vučiću, odnosno vlasti Srbije. Nije to toliko Bakirova poruka, koliko je on ovde instrumentalizovan”, dodao je on.

Da podsetimo, Tanjug je danas preneo deo intervjua koji je Bakir Izetbegović dao za “Dojče vele“. Kako je navedeno, Izetbegović je na pitanje da li će BiH u nekom trenutku priznati nezavisnost Kosova odgovorio sa “da“.

Međutim, Tanjugu se javio Izetbegovićev savetnik za informisanje i zahtevao preciznije informacije. Kako je rekao, Izetbegović je na pitanje odgovorio sa “Nadam se da da“.

Izjavu Izetbegovića osudio je državni vrh Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će verovatno sazvati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je sam rekao da se nada da je reč o “lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: