"Vojnici sistematski siluju žene"

Pripadnici oružanih snaga Mjanmara "sistematski" siluju žene muslimanske manjine Rohindža, izjavila je specijalna izaslanica UN Pramila Paten.

Izvor: Beta

Nedelja, 12.11.2017.

21:15

Getty images

Ona je to izjavila posle svedočenja nekoliko žena u prihvatnim centrima u Bangladešu.

Pramila Paten koja je zadužena da istraži seksualno nasilje nad ženama naroda Rohindža, posetila je distrikt Koks Bazar gde se nalazi nekoliko hiljada pripadnika te manjine.

Prema njenim rečima, vojnici su sproveli nekoliko "orkestriranih" zločina koji bi mogli da budu označeni kao zločini protiv čovečnosti.

"Čula sam grozne priče o kolektivnom silovanju i da su mnoge žene i devojke preminule posle toga", rekla je izaslanica UN i dodala da je razgovarala i s pojedinima žrtvama na kojima su bile vidne povrede od zlostavljanja.

Više od 900.000 pripadnika Rohindža pobeglo je od obnovljenih sukoba 25. avgusta u susedni Bangladeš.

Rohindže u Mjanmaru smatraju "strancima" i vlast te zemlje, u kojoj su 95 odsto stanovnika budisti, ne priznaje im državljanstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: