"SAD i NATO Srbiji duguju izvinjenje"

Nemački psiholog Rudolf Henzel ocenio je da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine označilo prekretnicu u NATO strategiji.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.11.2017.

14:34

Foto: Tanjug

Kako je rekao Alijansa je tada napustila svoju odbrambenu ideju na osnovu koje je formirana i od tada vodi "agresivnu, ofanzivnu, ratnu politiku, neogrnutu čak ni plaštom dobre namere".

On je u intervjuu "Večernjim novostima" kazao da su tom prilikom SAD i NATO koristile visokotoksične i radioaktivne uranijumske projektile, kao i da se posledice toga i danas osećaju.

"Radioaktivna zračenja kojima su bili izloženi ljudi, druga živa bića i okruženje ne mogu se izbrisati, ali je nešto moguće popraviti, ako za to postoji volja - SAD i NATO mogu da se izvine srpskom narodu za zločine. Moraju se otkriti mete i tipovi upotrebljenog oružja, imperativ je očistiti tlo i podzemne vode, a sve žrtve treba finansijski obeštetiti. Srpski narod mora da zna punu istinu o posledicama rata po zdravlje ljudi", rekao je Henzel.

Prema njegovim rečima, zemlja je potpuno zatrovana, a zbog oštećenja genetskog materijala postoji opasnost da se iz generacije u generaciju rađaju deca sa deformitetima.

"Svesno i voljno počinjen je genocid. Uništavanje kao posledicu ima infektivne bolesti, teška funkcionalna oboljenja bubrega i jetre, agresivne leukemije i druge maligne bolesti, spontane i prevremene pobačaje, kao što se dešavalo i posle černobiljske katastrofe 1986. godine", ističe Henzel i dodaje da su političari uz pomoć medija, a pod pritiskom počinilaca zločina, skrivali istinu od građana.

Govoreći o zapadnim zemljama on je kazao da u njima vlada "nasilna kultura vođenja ratova" i da američka vojska i SAD i NATO već decenijama vode ratove u celom svetu, a kraj se ne nazire.

On je kazao da se posle nastupa nobelovke Herte Miler na beogradskom Sajmu knjiga njoj obratio otvorenim pismom i naveo da je "užasnut i zgađen", a kao njen sunarodnik i posramljen i pozvao je da se izvini srpskom narodu.

"Moguće je da iza nje progovaraju SAD i NATO čije zločine nastoji da opere tako što krivicu za patnje Srba stavlja njima samima na dušu. Možda baš jedna dobitnica Nobelove nagrade treba da pomogne da se pojača pritisak na Srbiju da uđe u NATO", zaključio je Henzel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: