"Postali smo društvo ogrezlo u nasilju" / VIDEO

Najnoviji slučaj iz Aranđelovca samo nas podseća na već aktuelno pitanje, zašto su nam deca sve agresivnija i ko je za to kriv?

Izvor: B92, O2

Nedelja, 12.11.2017.

17:57

Ilustracija: Thinkstock

Aleksa Janković je sedam meseci trpeo napade vršnjaka, a u nemoći je doneo odluku da izvrši samoubistvo.

Njegovi roditelji od tada vode bitku da nijedno dete ne doživi istu sudbinu, tražeći usvajanje Aleksinog zakona, koji predviđa efikasniju zaštitu i sprečavanje vršnjačkog nasilja – upravo onoga što smo videli u Aranđelovcu.

“Zatajili smo svo... I roditelji i prosvetni radnici, a i deca... Niko ne može da me ubedi u to da niko od prosvetnih radnika 25 dana nije mogao da primeti da u tom odeljenju se dešava nešto strašno“, navodi Dragana, Aleksina majka.

Nasilnici koji su pretukli devojčicu u Aranđelovcu biće saslušani kod sudije za maloletnike naredne nedelje, bez prisustva javnosti.

Česti slučajevi vršnjačkog nasilja pokazuju da smo postali društvo ogrezlo u nasilju, saglasni su i stručnjaci.

“Nasilje je nešto što je dopušteno i što se viđa svuda, što je “zanimljivo“. Dakle, uključite televizor i vidite neprestane scene nasilja... Novinare vuku i izlažu nasilju, a niko ne odgovara“, kaže socijalni psiholog Dragan Popadić.

Za propuste u slučaju Alekse Jankovića niko nije odgovarao jer je slučaj zastareo. U međuvremenu, Aleksin zakon već dve godine čeka na usvajanje u Skupštini.

“Ono što mene zabrinjava i jako rastužuje je to što se Aleksin zakon na neki način politizuje...“, rekla je Dragana Janković.

Opširnije u videoprilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: