Drašković: Parlamentarni izbori – izgubljena godina

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kaže da ne vidi razlog za vanredne parlamentarne izbore jer Vlada ima ubedljivu većinu u parlamentu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.11.2017.

13:49

Drašković: Parlamentarni izbori – izgubljena godina
Foto: Tanjug

On je u intervjuu za "Kurir" rekao da je prihvatio poziv da učestvuje u unutrašnjem dijalogu o Kosovu jer jedino tako može da se raskine kosovski čvor mržnje.

"Vlada ima više nego ubedljivu podršku u parlamentu, a izabrana je tek pre četiri meseca. Ne vidim nijedan valjan razlog za vanredne parlamentarne izbore. Njihovim raspisivanjem, svi za Srbiju najvažniji poslovi, od ubrzanja evropskih reformi i privlačenja stranih investicija, a do razrešenja kosovskog čvora i ustavnih promena, bili bi blokirani i za nekoliko meseci odloženi. Naredna godina bi praktično bila izgubljena", objasnio je on.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o KiM Drašković kaže da su SPO i on podržali poziv predsednika Aleksandra Vučića, "nameru da se raskine kosovski čvor mržnje i smrti i pronađe rešenje kojim će i Srbi i Albanci, i Srbija i Kosovo, biti pođednako zadovoljni ili nezadovoljni.

"Kompromis između dve realnosti je, čini mi se, dostižno rešenje. Realnosti da nema suvereniteta države Srbije na Kosovu i realnosti da na Kosovu ima srpskog naroda, da su na Kosovu verski i duhovni spomenici Srbije i svih Srba, i da je Kosovo, istorijski i emotivno, bolno mesto srpskog naroda", rekao je on.

Na pitanje šta je rešenje, Drašković kaže da je Ahtisarijev dokument, koji su Albanci prihvatili garant zaštite Srba na Kosovu i naše tamošnje religijske i duhovne baštine, i to prema najvišim evropskim standardima.

"Smatram da u Briselskom dijalogu možemo popraviti pojedine odredbe tog u suštini dobrog dokumenta i potpisati Sporazum o punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti. To priznavanje od Srbije ne traži ni EU, ni UN, niti dokument Martija Ahtisarija", naveo je on.

Na konstataciju da opozicija odbija učešće u tom dijalogu, Drašković kaže da za to nema opravdanja.

"Ničim se ne može pravdati odluka stranaka i raznih organizacija u Srbiji, koje sebe predstavljaju kao proevropske i građanske, da odbiju učešće u dijalogu o Kosovu i ustavnim promenama jer su oni, eto ljuta opozicija svemu za šta je Aleksandar Vučić", naveo je on.

Kako je dodao, umesto da pomognu u traganju za evropskim rešenjima, koja su u interesu Srbije i kojima ne smeju biti opozicija, "oni su za produžetak kosovske agonije i odbranu tragične politike iz devedesetih".

Govoreći o odnosima u regionu, Drašković kaže da deli stav predsednika Vučića da su strateško pomirenje Srba i Albanaca, i Srba i Bošnjaka, stajna tačka stabilnosti u ovom regionu.

"Smrt i mržnja ne smeju biti program ni Srba ni Bošnjaka ni Albanaca, a ni Hrvata. Neprijateljstvo se ne gasi nastavljanjem neprijateljstva nego samo podizanjem mostova prijateljstva. I to tako da svako, najpre izvadi balvan iz sopstvenog oka", rekao je Drašković.

Povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji, Drašković kaže da ne vidi nijedan razlog da on upoznaje naše buduće oficire sa svojom, kako navodi, "genijalnom strategijom" odbrane Kosova od NATO agresora.

Prema njegovim rečima, ishod te "genijalne strategije" je žrtvovanje života naših vojnika u jednom besmislenom i uzaludnom ratu, bezuslovna kapitulacija potpisana u Kumanovu i trajno povlačenje vojske, policije i države Srbije sa Kosova.

"Nema tu ni povoda, a kamoli razloga za ponos, pobedničko šepurenje i promociju komandanta jedne poražene ideološke armije u vojničke uzore kakvi su bili Zzivojin Mišić, radomir Putnik, Stepa Stepanović ili Petar Bojović", zaključio je Drašković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: