"Devojčice prodaju za 1.000 evra, nadležni ne reaguju"

O problemu prodaje devojčica za udaju u Srbiji se govori retko, ili se ćuti, a one su ne samo žrtve trgovine ljudima, nego često i žrtve seksualnog nasilja.

Izvor: Beta

Petak, 10.11.2017.

22:07

Thinkstock

To je rečeno na tribini "Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama" u Novom Bečeju.

Devojčice uglavnom prodaju roditelji za 1.000 evra, a nekada i za manje novca, a brakovi se dogovaraju kada devojčica ima 12 - 13 godina, dok većina do 16. godine bude prodata i često završi u braku sa muškarcima koji su i znatno stariji, rečeno je sinoć na tribini.

Aktivistkinja i novinarka Nevena Subotić rekla je da te devojčice prva seksualna iskustva imaju sa osobom koju prvi put vide i koje su starije od njih, snažnije i ne mogu da im se odupru.

"Postaju žrtve seksualnog nasilja i zbog situacije u kojoj su postanu robovi domaćinstva u kome su se našle i život im se svede na brigu o deci koju vrlo brzo dobiju, i o kući u kojoj žive", kazala je Nevena Subotić.

Učesnice tribine su upozorile da te devojčice od detinjstva uče u porodici da moraju da slušaju muža predstavljajući im sve kao deo tradicije, preneo je informativni portal 021 (021.rs).

Koordinatorka za romska pitanja u Pančevu Pava Novakov Čabrilovski je ispričala da su njeni roditelji kada je bila devojčica imali ponude da je prodaju, ali da su sve odbili i omogućili joj da se školuje i sama odabere put.

"Devojčice se vaspitavaju tako da misle da tako treba i mora da bude i već sa 12 godina krene potraga za kupcem. Treba raditi na edukaciji i na tome da se ova tradicija prekine, da devojčice, devojke same imaju pravo da odluče kada i da li će se udavati i za koga", kazala je Pava Novakov Čabrilovski.

Vesna Čerimović iz Udruženja Roma Novi Bečej kazala je da je važno je da se državne institucije aktivnije uključe i da učestvuju u celom procesu pomoći devojčicama, a njih treba edukovati.

"Možda bi trebalo povećati i kazne roditeljima koji prodaju svoju decu. Takođe, traba raditi i sa decom u nižim razredima škole, već u četvrtom-petom razredu", kazala je Vesna Čerimović.

Organizatori tribine su Udruženje Roma Novi Bečej i Fondacija 021.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: