Makronova oštra poruka Trampu: Šta je druga opcija? Rat?

Iran će postati "nova Severna Koreja" ako SAD ne priznaju nuklearni sporazum koji je potpisao Teheran 2015. godine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.11.2017.

20:32

Makronova oštra poruka Trampu: Šta je druga opcija? Rat?
Getty images

To je upozorio francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za današnje izdanje časopisa Tajm.

Makron je rekao da je pokušao da ubedi američkog kolegu Donalda Trampa da podrži nuklearni sporazum.

"Samo sam ga (Trampa) pitao koja je druga opcija i šta drugo predlaže. Ako želi da prekine sve odnose sa Iranom vezano za nuklearni program, stvoriće se nova Severna Koreja. Koja je druga opcija? Krenuti u rat? Napasti Iran? To bi bila ludost", rekao je Makron.

Tramp je 13. oktobra odbio da "potvrdi" primenu nuklearnog sporazuma i to pitanje je prepustio Kongresu i drugim zemljama koje su potpisale dogovor s Iranom.

Iran i šest svetskih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje dela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Makron je ocenio da Tramp nema "plan B" posle američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

"Ne može ponovo da se pregovara sa 180-190 zemalja", rekao je Makron, koji je pozvao Trampa da ponovo razmotri odluku o povlačenju iz tog sporazuma.

Francuski predsednik će 12. decembra organizovati samit povodom dve godine od postizanja sporazuma o klimatskim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: