Mladićeva odbrana: Lekar odgovara za nepoštovanje suda

Odbrana Ratka Mladića zatražila je da lekar u pritvoru Haškog tribunala Paulus Falke bude optužen za nepoštovanje tog suda.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.11.2017.

10:09

Mladićeva odbrana: Lekar odgovara za nepoštovanje suda
Ilustracija: Thinkstock

U "hitnom" zahtevu, koji je danas objavio Tribunal, branioci su ponovo zatražili i da izricanje prvostepene presude generalu Mladiću, zakazano za 22. novembar, bude odloženo sve dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za dalje učešće u procesu.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (75) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u šest opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladićeva odbrana u danas objavljenom podnesku tvrdi da je dr Paulus Falke obavestio optuženog da mu u posetu neće doći lekari spolja. Mladić je to preneo braniocu Draganu Ivetiću koji ga je posetio 3. novembra.

To je, prema tumačenju odbrane, "impliciralo da će on (Falke) osigurati da ne dođe do posete srpskih lekara Mladiću, zato što ima adekvatnu negu u pritvoru".

"Ako je to tačno, takav stav doktora Falkea bi kompromitovao čitav proces i izazvao ozbiljne dileme o ranijim lekarskim izveštajima, naročito onim bitnim za Mladićevu sposobnost da mu bude suđeno", ocenila je odbrana.

Podsećajući na činjenicu da je upravnik pritvora ranije već odobrio posetu lekara iz Srbije generalu Mladiću, zastupnici odbrane tvrde da bi navedena izjava i ponašanje doktora Falkea "mogli činiti namerno opstruisanje legitimnog procesa i odluke upravnika pritvora".

Falke je, kako navodi odbrana, time pokušao i da naruši Mladićeva prava.

Odgovarajući na tvrdnju sekretarijata Tribunala da joj je predložio "tri grupe termina" za posetu srpskih lekara Mladiću, odbrana navodi da su svi termini posle izricanja presude, nasuprot njenom zahtevu.

Na naznaku sekretarijata da je posetu moguće organizovati i pre tih termina, branioci Ivetić i Branko Lukić uzvraćaju da su za tu mogućnost prošli rokovi.

Odbrana je zatražila i da se o svim tim pitanjima raspravlja u terminu zakazanom za izricanje presude Mladiću, čije odlaganje takođe traži.

Optužnica u dve tačke generala Mladića tereti za genocid. U pet tačaka Mladić je optužen za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje generalu Mladiću počelo je u maju 2012, godinu dana nakon što je on krajem maja 2011. posle 16 godina bekstva uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnoj reči u decembru prošle godine tužioci su tražili da general Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: