"Stop separatizmu, nacionalizam je otrov za Evropu"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je Evropu da se odupre separatizmu u vreme dok su težnje za katalonskom nezavisnošću podelile Španiju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.11.2017.

19:54

Tanjug, arhiva

Rojters podseća da je odmeravanje snaga između Madrida i onih koji podržavaju nezavisnost pokrenuto referendumom od 1. oktobra na kojem je izglasano odvajanje od Španije, ali su time podstaknuta separatistička osećanja daleko izvan španskih granica.

"Nacionalizmi su otrov koji Evropu sprečava da radi zajedno. Ne možemo da stojimo skrštenih ruku za to što je vreme da učinimo ono što treba da se učini. Kažem 'ne' bilo kojem obliku separatizmu koji oslabljuje Evropu i dalje proširuje postojeće razdore", poručio je Junker u govoru na španskom Univerzitetu Salamanka, gde je primio nagradu.

Rojters ocenjuje da će ovi Junkerovi komentari "dodatno razočarati smenjenog katalonskog predsednika Karlesa Pućdemona, koji je izabrao da ode u samoprogonstvo u Belgiju prošle nedelje nakon što je centralna vlada u Madridu na proglašenje nezavisnosti Katalonije odgovorila smenom njegove vlade".

Navodi se da je premijer Španije Marijano Rahoj, koji je bio sa Junkerom u Salamanki, zahvalio predsedniku Evropske komisije na podršci "u ovako teškim vremenima".

"Junker je podržao delovanja španske vlade, izrazio je poštovanje prema našem ustavu, našim zakonima i našem pravnom sistemu", kazao je Rahoj prisutnim studentima i profesorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: