Tajno glasanje na ETF – između pregovora i "puste želje"

Na tajnom glasanju na katedri za računarsku tehniku i informatiku ETF 21 od 25 članova katedre glasalo je za odvajanje te katedre u zaseban departman.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.11.2017.

17:28

Tajno glasanje na ETF – između pregovora i
Thinkstock

Četvoro je glasalo za status kvo.

Nakon ovakvog rezultata glasanja, dekan ETF-a Zoran Jovanović, koji je 3. novembra podneo ostavku na tu funkciju, za Tanjug je rekao da to "otvara prostor za pregovore".

Kako kaže, činjenica da je njegov predlog o zasebnom departmanu naišao na većinsku podršku dela fakulteta ne menja njegovu odluku o ostavci, ali ostavlja prostor da se taj predlog dodatno razmotri.

Ipak, sa Univerziteta u Beogradu ne dele njegovo mišljenje, a predsednik saveta UB i profesor na ETF-u Branko Kovačević za Tanjug kaže da su departmani van statuta, odnosno "organizaciona forma koja ne može da se realizuje".

"To mogu da budu samo puste želje onih koji očigledno ne razumeju zakon ni način na koji Univerzitet funkcioniše", rekao je Kovačević.

Dodaje da takvo nešto ne može da predloži katedra, već Naučno-nastavno veće, kao i da takva odluka zahteva dosta izmena i nije u skladu sa Zakonom o visokom školstvu.

Podsećamo, izdvajanje računarstva u poseban departman bio je povod za ostavku dekana ETF-a Zorana Jovanovića koji je, nakon što takav predlog nije naišao na podršku jednog dela fakulteta, podneo ostavku ocenjujući da ETF neće iskoristiti svoju "istorijsku šansu".

On je ranije ocenio da je vlada Srbije sagledala oblast IT industrije kao perspektivu Srbije, a ETF kao fakultet koji bi tu oblast "povukao najbrže i najbolje", te da zato ETF ne treba da tu šansu propusti.

U Srbiji prema podacima Vladine kancelarije za IT i e-upravu nedostaje između 15.000 i 20.000 IT stručnjaka, a Elektrotehnički fakultet u Beogradu, koji školuje najveći broj veoma kvalitetnih stručnjaka u toj oblasti, nakon ostavke dekana 11 meseci pre isteka mandata sutra glasa za v. d. dekana te ustanove.

Kako je Kovačević rekao za Tanjug, vršilac dužnosti dekana će najverovatnije postati Milo Tomašević, jer je najstariji prodekan i redovni profesor fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: