"Moderna armija": Srbija pokazala novo oružje

Na poligonu Nikinci predstavljen je deo naoružanja i vojne opreme domaće proizvodnje kojima će u okviru projekta 1500+ biti opremljene jedinice Vojske Srbije.

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.11.2017.

16:22

Foto: Tanjug

Prikazano je dejstvo nove generacije streljačkog naoružanja koje proizvodi kragujevačka Zastava, od modularne automatske puške M17 kalibra 6,5 milimetra grendel, koja je lakša za 500 grama od standardnih automata u naoružanju, preko snajperskih pušaka M07, M91/16 i M12 do taktičkog pištolja EZ kalibra 9 milimetara.

Dejstvovano je i daljinski upravljanom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 milimetara sa daljinski kontrolisanog vozila bez posade Miloš, kao i mitraljezom istog kalibra sa oklopnog vozila Lazar 3.

Predstavljena je i multisenzorska izviđačka platforma prenosnog tipa MIP-1, namenjena prikupljanju obaveštajnih podataka iza zaklona u realnom vremenu, nova zaštitna balistička oprema nivoa zaštite 4a, kao i nova generacija nišanskih sistema.

Za potrebe nove familije streljačkog naoružanja razvijen je metak 6,5x39 milimetra grendel koji je po rečima balističara iz Zastave bolji od standardne municije u VS jer ima bolju preciznost zbog položenije putanje, mnogo veću zaustavnu energiju i veću brzinu od metaka kalibara 7,62 i 5,56 milimetra.

Prisustvujući prikazu u Nikincima, ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je da će VS kad bude opremljena sredstvima iz projekta 1500+, moći da se suoči sa svakim izazovom.

"Projektom 1500+ nastavljamo da unapređujemo našu vojsku. Sve što je danas prikazano je proizvod našeg znanja, nema mnogo država koje mogu da se pohvale da mogu da proizvedu tako široku gamu proizvoda", kazao je Vulin.

Načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković izrazio je nadu da će svaki pripadnik VS biti opremljen sredstvima i opremom koja je danas prikazana za najviše tri godine.

"Pratimo pažljivo dešavanja na savremenim bojištima, najvažnije je da nam vojnik bude dobro zaštićen. Ova sredstva pružaju stepen zaštite koji je u najmanju ruku jednak stepenu zaštite vojnika najmodernijih armija", kazao je Diković.

Navodeći da je Srbija sačuvala kapacitete odbrambene industrije i da u toj oblasti ne zavisi od uvoza, Diković je kazao i da će kao što je i planirano, do kraja godine u naoružanje VS ući prvih šest oklopnih transportera Lazar sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara.

Pomoćnik ministra Nenad Miloradović kazao je da prva faza realizacije projekta 1500+ treba da bude završena do kraja 2018. godine kao i da je predviđeno da u naoružanje bude uvedeno 90 sistema novog i modernizovanog oružja i opreme.

"Prikazano naoružanje i oprema značajno će povećati sposobnosti prvenstveno pešadijskih jedinica", kazao je Miloradović dodajući da je modularna puška dobila pohvale stranih eksperata kao jedna vrsta revolucionarnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: